Antena Meniu Search
x

Trei zile de doliu naţional în Grecia. 74 de oameni carbonizaţi, 200 de răniţi, 25 dispăruţi. Premierul Tsipras lansează o ipoteză şocantă (Video)

74 de oameni, printre care şi un bebeluş de 6 luni, au murit carbonizaţi, 200 sunt răniţi, 11 fiind în stare critică, iar alţi 25 sunt daţi dispăruţi. Printre victime, doi turişti polonezi. Este bilanţul negru al celor mai devastatoare incendii din Grecia, în ultimii 10 ani.

74 de oameni, printre care şi un bebeluş de 6 luni, au murit carbonizaţi, 200 sunt răniţi, 11 fiind în stare critică, iar alţi 25 sunt daţi dispăruţi. Printre victime, doi turişti polonezi. Este bilanţul negru al celor mai devastatoare incendii din Grecia, în ultimii 10 ani.

Până la această oră, nu sunt informaţii potrivit cărora ar exista cetăţeni români prinşi în infernul de lângă capitala Atena. 

Autorităţile au anunţat trei zile de doliu naţional, iar premierul Tsipras şi mai mulţi oficiali eleni au lansat o ipoteză şocantă: focurile ar fi fost puse intenţionat. Nu-şi pot explica de ce mai multe incendii au izbucnit în acelaşi timp.

Pe acelaşi subiect

Imaginile dramatice filmate cu drona arată amploarea distrugerilor lăsate în urmă de flăcări.

La 40 de kilometri de capitală, staţiunea Mati a fost, practic, rasă de pe faţa pământului. 26 de corpuri neînsufleţite au fost găsite de voluntarii Crucii Roşii în curtea unei vile.

Au fost găsiţi în grupuri de trei sau patru, puteau fi rude sau membrii unei familii, care s-au îmbrăţişat, încercând să se salveze unii pe alţii. Majoritatea victimelor au ars în casele cuprinse de flăcări sau în maşinile în care se urcaseră să fugă din calea incendiilor. 

Alţi turişti, unii doar în costume de baie, s-au refugiat în apa mării, de unde au fost salvaţi de nave ale marinei militare. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cel mai recent bilanţ anunţă 74 de morţi, însă autorităţile se tem că numărul persoanelor decedate va creşte. Cel puţin 25 de oameni sunt daţi dispăruţi.  

Deşi incendiile s-au mai domolit, ele sunt departe de a fi stinse. Sute de pompieri, ajutaţi de voluntari ţi sprijiniţi din aer de avioane şi elicoptere, sunt mobilizaţi în lupta cu flăcările. 

Grecia a activat mecanismul european de protecţie civilă. Cipru şi Spania au mobilizat deja pompieri şi echipament de intervenţie în zonele afectate. Italia, Polonia, Germania şi Franţa şi alte state au oferit, de asemenea, ajutor. Li s-a alăturat şi România.

Ambasada României la Atena a adresat un mesaj de condoleanţe şi a pus la dispoziţia românilor două numere de telefon, pentru cei care ar putea avea nevoie de asistenţă consulară.

Atfel, cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 și +302106728875, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. 

Cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Elenă: +306978996222.

De asemenea, MAE a dat un avertisment de călătorie din cauza incendiilor din Grecia. Meteorologii greci anunţă o schimbare dramatică a vremii în 24 - 26 iulie, când sunt prognozate ploi torenţiale şi furtuni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Trei zile de doliu naţional în Grecia. 74 de oameni carbonizaţi, 200 de răniţi, 25 dispăruţi. Premierul Tsipras lansează o ipoteză şocantă (Video)