Antena Meniu Search
x

”Trimiteți-ne acasă!” Refugiații afgani blocați în hotelurile din Marea Britanie imploră să se întoarcă în Afganistan

Afganii care au sosit recent în Marea Britanie, după ce au fugit din țara lor, speriați de talibanii întorși la putere, cer acum să fie trimiși înapoi în Afganistan, punând la îndoială succesul operațiunii Warm Welcome, programul guvernului de relocare afgană.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 10.10.2021, 15:43

Refugiații afgani așteaptă să fie procesați după sosirea pe un zbor de evacuare din Afganistan, pe aeroportul Heathrow, Londra
”Trimiteți-ne acasă!” Refugiații afgani blocați în hotelurile din Marea Britanie imploră să se întoarcă în Afganistan - Profimedia Images

Programul a fost lansat de Boris Johnson pe 29 august pentru a ajuta refugiații afgani care sosesc în Marea Britanie oferindu-le sprijin ca să-și „reconstruiască viața, să-și găsească un loc de muncă, să aibă acces la educație și să se poată integra în comunitățile lor locale”.

Cu toate acestea, lipsa unor locuințe pentru refugiații afgani a însemnat că multe dintre familii să rămână înghesuite în hoteluri transformate peste noapte în unități temporare de cazare. Deja, mulți dintre refugiații afgani din Marea Britanie s-au săturat, scrie The Guardian.

Un medic care lucrează cu noii afgani de câteva săptămâni, dar care a cerut să rămână anonim, a declarat că oamenii sunt la limita răbdării.

Programul guvernului britanic Warm Welcome, catalogat un ”eșec șocant”

Pe acelaşi subiect

„Am avut câțiva pacienți care îmi spuneau că vor să plece acasă. Un tip, care avea 67 de ani, spunea continuu că nu mai suportă și că trebuie să iasă din acea cameră de hotel. Altul a spus că vrea să fie eliberat din acest hotel. A trebuit să-l pun pe medicamente, la fel și pe soția lui, pentru că erau extrem de afectați”, a spus medicul.

Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la asistența medicală pentru cei rămași în hoteluri, după evacuarea de pe aeroportul din Kabul, o organizație caritabilă relatând despre cât de confuzi sunt aceștia atunci când se pune problema să acceseze serviciile medicale. 

Un lider al Consiliului a descris programul guvernului ca fiind un „eșec șocant”. Consilierul Danny Thorpe, de la Royal Borough of Greenwich, sud-estul Londrei, a declarat că lipsa sprijinului guvernamental, în momentul sosirii celor 700 de afgani în district, este de ”neiertat”

„A existat o imensă nepotrivire între retorica politicienilor înalți din guvern și faptele lor îi a-i sprijini pe oameni”, a spus el.

Asistență medicală precară pentru refugiații afgani blocați în hotelurile din Anglia

Un purtător de cuvânt al Medact, o organizație caritabilă de sănătate care face campanii pentru protejarea drepturilor omului la asistență medicală, a declarat că sunt preocupați de dispozițiile pentru solicitanții de azil, inclusiv cei din cadrul programului Warm Welcome.

”Ministerul de interne are obligația legală de a oferi cel puțin un sprijin minim solicitanților de azil altfel săraci, dar aranjamentele de la Ministerul de Interne și ale contractanților săi pentru a-i găzdui pe cei care așteaptă în locuri de cazare temporare sunt periculoase din punct de vedere medical”, a transmis Medact.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » ”Trimiteți-ne acasă!” Refugiații afgani blocați în hotelurile din Marea Britanie imploră să se întoarcă în Afganistan