Trump avertizează că Al Treilea Război Mondial nu este aşa departe, dar nu se va întâmpla în timpul mandatului său
În timp ce Emmanuel Macron discuta cu liderii europeni, Donald Trump şi Volodimir Zelenski aruncau cu acuzaţii unul în celălalt. Liderul american l-a numit pe preşedintele ucrainean "dictator", iar Zelenski a spus că Trump trăieşte într-un spaţiu al dezinformării. Republicanul a continuat şi a declarat că începutul celui de-Al Treilea Război Mondial nu este departe.
La scurt timp după ce liderul de la Casa Albă a acuzat ucrainenii că au început războiul şi că ar fi trebuit să-l oprească în urmă cu trei ani, Donald Trump s-a dezlănţuit din nou la adresa lui Zelenski. "Un comediant cu succes modest, Volodimir Zelenski, a convins Statele Unite ale Americii să cheltuiască 350 de miliarde de dolari pentru a intra într-un război care nu putea fi câştigat. Un dictator fără alegeri, Zelenski ar face bine să se mişte repede, altfel nu va mai avea o ţară", a scris preşedintele american pe reţeaua lui socială.
"Din păcate, cu tot respectul pentru el, ca lider american, lider al unui popor care ne susţine constant, preşedintele Trump trăieşte într-un spaţiu al dezinformării", a răspuns Zelenski. Războiul de acuzaţii dintre cei doi a continuat miercuri şi, la câteva ore de la mesajul controversat, Trump a declarat că Zelenski refuză să fie organizate alegeri prezidenţiale în Ucraina, numindu-l, din nou, dictator. A continuat prin a spune că începutul celui de-Al Treilea Război Mondial nu este departe, dar a accentuat nu se va întâmpla în timpul mandatului său. "Fiecare oraş este distrus. Arată ca un loc al demolării, fiecare dintre ele. Sigurul lucru la care el a fost bun, a fost să-l joace pe degete pe Joe Biden".
Premierul britanic Keir Starmer l-a sunat, în acest context tensionat, pe Zelenski, pe care l-a numit un lider ales în mod democratic, şi l-a asigurat că este de înţeles să suspende alegerile în timp de război. Liderul de la Kiev, care urmează să se întâlnească astăzi cu Keith Kellogg, trimisul special al lui Trump pentru Rusia şi Ucraina, a declarat încă o dată că ţara lui a vrut să pună capăt războiului încă din prima secundă. Vicepreşedintele american JD Vance l-a avertizat însă pe preşedintele ucrainean să nu îl vorbească de rău pe Trump, pentru că nu va face decât să-l întoarcă împotriva sa.
Războiul declaraţiilor
- America lui Trump este aliata lui Putin: "Alianța transatlantică s-a încheiat" - Politico
- Donald Trump, după ce l-a făcut "dictator" pe Volodimir Zelenski: Putin are cărțile în mână în negocierile de...
- Dmitri Medvedev îl compară pe Volodimir Zelenski cu un "şobolan încolţit"
- Rusia vrea ca NATO să renunțe la decizia luată la summitul de la București din 2008 privind aderarea Ucrainei
- "Momentul e crucial". UE vrea să facă echipă cu SUA pentru a obţine o pace justă în Ucraina, spune Ursula von...
Avalanşa de acuzaţii a venit după ce emisarii lui Trump şi ai lui Putin au stat marţi faţă în faţă pentru prima dată în Arabia Saudită. Încântat de rezultatul discuţiilor, Putin sugereză că ar accepta şi Ucraina la negocieri. "După cum am fost informat, întâlnirea a fost foarte prietenoasă. După cum mi-au spus trimişii noștri, au fost oameni complet diferiți de partea americană care au fost deschişi la procesul de negociere fără nicio părtinire, fără nicio condamnare a ceea ce s-a făcut în trecut, cel puţin în contacte bilaterale. Nu a fost nimic din toate astea. Erau pregătiţi şi deschişi să lucrăm împreună", a declarat Vladimir Putin.
Negocierile de la Riad nu le dau fiori reci doar ucrainenilor. Delegația rusă a cerut o nouă împărțire a sferelor de influență și retragerea Statelor Unite din estul Europei, inclusiv din România, spune fostul ministru de externe. "E un moment dramatic. Problema e extrem de complicată. (Rusia şi-a dorit) Să știe dacă va obține un ascendent pentru a-și face din SUA un aliat pentru proiecte de tip Yalta", explică Cristian Diaconescu.
Nu au reuşit să-i convingă pe americani, dar situația se poate schimba de la o oră la alta sau de la zi la zi, este de părere Cristian Diaconescu. "Așteptările lor țin de faptul că la un moment dat SUA ar determina înăuntrul NATO partenerilor europeni să retragă garanțiile de securitate ale NATO pe aliniamentul din 1997. Deci ca noi, cei intrați după 1997, să nu mai beneficiem de aceste garanții de securitate", mai spune şeful cancelariei prezidenţiale. Oficialii americani şi ruşi au decis, în urma întâlnirii, că vor construi o relaţie mai apropiată, şi chiar proiecte economice.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰