Antena Meniu Search
x

Trump susţine că vrea să lase statele americane să legifereze în privința avortului. De la lansarea campaniei, republicanul a evitat subiectul

În plin prag de campanie electroală, Donald Trump este pus pe treabă! Pentru a-şi atrage un număr cât mai mare de voturi, republicanul abordează toate temele de interes, printre ele, şi avortul. Fostul preşedinte al Statelor Unite a respins ideea unei interdicţii totale a avortului la nivel naţional şi a declarat că vrea să lase la latitudinea fiecărui stat în parte dacă va permite sau nu întreruperea sarcinilor. Republicanul le-a mai spus conaţionalilor săi că trebuie să îl voteze la alegerile de anul acesta, doar aşa, consideră Trump, naţiunea americană ar putea fi salvată.

de Redactia Observator

la 09.04.2024, 09:45

Vezi și

Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a declarat luni că în continuare crede că legislaţia privind avortul ar trebui să fie decisă de legi la nivelul statelor americane şi a evitat să abordeze problema unei eventuale interdicţii la nivel federal a avortului, relatează Reuters.

Într-o postare video pe platforma sa socială, fostul preşedinte american a spus că susţine excepţiile în cazul violului, incestului şi pentru a proteja viaţa mamei. De asemenea, el a reiterat că susţine disponibilitatea fertilizării in vitro.

Trump nu a spus însă că va încerca să obţină o interzicere naţională a avortului dacă se va întoarce la Casa Albă şi este posibil ca acest videoclip să galvanizeze alegătorii din ambele partide politice în perspectiva alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Decizia Roe vs. Wade, anulată din cauza judecătorilor conservatori numiţi de Trump

Pe acelaşi subiect

Fostul preşedinte a spus că el este responsabil pentru decizia Curţii Supreme din 2022 care a pus capăt dreptului federal la avort, făcând aluzie la alegerile sale conservatoare pentru înalta curte americană. "Părerea mea este că acum, că avem avortul acolo unde toată lumea a vrut să fie din punct de vedere legal, statele vor decide prin vot sau legislaţie sau poate ambele", a spus Trump în videoclipul său. "Şi orice decid ei trebuie să fie legea ţării. În acest caz, legea statului", a precizat Trump. El nu a specificat o săptămână a sarcinii de la care ar susţine interzicerea avortului. De la lansarea campaniei sale, la sfârşitul anului 2022, Trump s-a ferit în mare parte de subiectul avortului.

Partidul Republican s-a străduit să articuleze un mesaj care să stopeze consecinţele politice ale hotărârii din 2022 prin care a fost anulată decizia istorică Roe vs. Wade din 1973. Decizia a fost posibilă datorită numirii de către Trump a trei judecători conservatori în instanţa supremă în timp ce era preşedinte, între 2017 şi 2021.

Răsturnarea de situaţie a declanşat o reacţie a alegătorilor care a fost creditată pe scară largă ca fiind cea care a limitat victoriile republicane în alegerile pentru Congres de la mijlocul mandatului prezidenţial, în 2022, şi care i-a propulsat pe democraţi către succes în unele alegeri statale de anul trecut. În timp ce americanii tind să accepte restricţiile privind avortul după primul trimestru, sondajele arată, de asemenea, că o majoritate considerabilă preferă ca decizia să fie luată de pacientă şi de medicul ei, nu de guvern.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Trump susţine că vrea să lase statele americane să legifereze în privința avortului. De la lansarea campaniei, republicanul a evitat subiectul