Turcia îşi consolidează prezenţa militară la frontiera cu Siria
Armata turcă a desfăşurat sâmbătă piese de artilerie în sectorul frontierei cu Siria, unde au loc ciocniri frecvente între forţele Ankarei şi miliţii kurde, potrivit agenţiei de presă proguvernamentale Anadolu, relatează AFP.

Armata turcă a desfăşurat sâmbătă piese de artilerie în sectorul frontierei cu Siria, unde au loc ciocniri frecvente între forţele Ankarei şi miliţii kurde, potrivit agenţiei de presă proguvernamentale Anadolu, relatează AFP.
Un convoi militar alcătuit din cel puţin cinci obuziere a sosit în noaptea de vineri spre sâmbătă la Kilis (sud), provincia turcă de la frontiera cu Siria, teatrul unor recente schimburi de tiruri transfrontaliere între armata tucă şi Unităţile pentru Protecţia Poporului kurd (YPG), potrivit Anadolu.
Această mobilizare nu vizează să crească, ci să consolideze efectivele deja prezente în apropierea frontierei siriene, a precizat agenţia, citând surse militare.
Provincia Kilis se află în dreptul ”cantonului” kurd Afrin, situat în nord-vestul Siriei şi aflat sub controlul YPG, în conflict cu Ankara, dar susţinuţi de Statele Unite.
- Proces de amploare în Turcia: Aproape cinci sute de persoane sunt judecate astăzi, fiind suspectate de participare...
- Măcel în Siria. Peste 300 de civili ucişi în 2 zile de forţele de securitate şi de grupări aliate
- O victimă a incendiilor din ianuarie din Los Angeles, descoperită de autorităţi la aproape 3 luni de la tragedie
- Ungaria anunţă oficial retragerea din Curtea Penală Internaţională. Procedura intră în vigoare abia la un an...
- Pasagerii şi echipajul unui avion American Airlines, evacuaţi pe aripa aeronavei în Georgia, după ce s-a simţit...
Armata turcă şi YPG au schimbat în mai multe rânduri, în ultimele luni, tiruri în această zonă frontalieră, iar Ankara a ameninţat în mai multe rânduri că va lansa o ofensivă asupra Afrin.
Turcia consideră YPG drept o ”emanaţie” a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie separatisită kurdă clasată drept ”teroristă” de Ankara şi de aliaţii ei occidentali.
Statele Unite susţin, însă, aceste miliţii kurde care, împreună cu combatanţi arabi, au lansat o ofensivă în vederea recuceririi oraşului Rakka, un fief al grupării Statul Islamic în Siria.
Ankara a lansat deja o ofensivă terestră în nordul Siriei, în august 2016, cu scopul de a respinge Statul Islamic de la frontiera sa şi de a împiedica unirea diverselor zone aflate sub controlul YPG.
Sursă:news.ro
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰