Antena Meniu Search
x

Turcia ameninţă SUA cu o confruntare în Siria, dacă nu încetează sprijinul forţelor kurde

Turcia cere Statelor Unite să înceteze sprijinul pentru forţele kurde din nordul Siriei pentru a nu risca o confruntare cu unităţile militare turce.

Vezi și

Turcia cere Statelor Unite să înceteze sprijinul pentru forţele kurde din nordul Siriei pentru a nu risca o confruntare cu unităţile militare turce, care au trecut frontiera acum şase zile. Avertismentul conducerii de la Ankara vine după ce atât preşedintele Donald Trump, cât şi NATO au cerut Turciei să manifeste "reţinere", în ofensiva împotriva kurzilor sirieni. La rândul lor, aceştia cer ajutorul regimului de la Damasc împotriva armatei turce şi aliaţilor săi.

Tancurile şi soldaţii armatei turce au pătruns, sâmbătă, pe teritoriul Siriei, pentru a-i îndepărta din zona de frontieră pe luptătorii kurzi din aşa-numitele "Unităţi de apărare a poporului". La ofensivă participă şi Armata Siriană Liberă, formaţiune rebelă susţinută de Turcia. Dar în regiune sunt staţionaţi şi militari americani care au susţinut forţele kurde în lupta împotriva Statului Islamic. Soldaţii turci ar putea ajunge faţă în faţă cu cei americani, aşa că preşedintele Trump i-a adresat un apel la reţinere omologului său turc, Regep Tayip Erdogan, într-o convorbire telefonică. 

Erdogan nu pare dispus să-i asculte pe americani. Dimpotrivă, purtătorul său de cuvânt a cerut Statelor Unite să înceteze şi livrările de armament către kurzii sirieni, aliaţi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan, gruparea armată rebelă din sud-estul Turciei. Erdogan a îmbrăcat ţinuta militară pentru a vizita comandamentul operaţiunilor, la frontiera cu Siria. 

În şase zile de lupte, armata turcă şi aliaţii săi sirieni nu au făcut prea mari progrese. Turcii susţin că au eliminat peste 300 de luptători inamici dar kurzii afirmă că această cifră sunt exagerată. Mai sigur este că operaţiunile au făcut zeci de victime în rândul civililor, între care se numără milioane de refugiaţi din alte zone de conflict din Siria. Conducerea autonomă kurdă, care controlează regiunea, se teme totuşi că nu va putea rezista ofensivei turce aşa că a ajuns să ceară sprijin regimului condus de Başar al-Assad. Guvernul acestuia a afirmat deja că ar putea doborî avioanele de luptă ale Turciei care-i încalcă spaţiul aerian. Deocamdată, însă, vremea nefavorabilă îngreunează operaţiunile aviaţiei turce. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Turcia ameninţă SUA cu o confruntare în Siria, dacă nu încetează sprijinul forţelor kurde