Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ucraina cere sprijinul Occidentului pentru a doborî rachetele ruseşti. Zelenski: "Vedem că în Orientul Mijlociu e posibil"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, în timpul vizitei la Kiev a lui Mark Rutte, noul şef al NATO, ca aliaţii săi occidentali să se angajeze să doboare rachetele ruseşti, aşa cum au făcut în Orientul Mijlociu pentru Israel împotriva Iranului, scrie BFM TV.

de Redactia Observator

la 05.10.2024 , 13:24

Ucraina cere sprijinul Occidentului Ucraina cere sprijinul Occidentului - Profimedia

Atacul Iranului asupra Israelului nu a fost un succes total. În ciuda utilizării rachetelor hipersonice Fatah, puţine ţinte strategice au fost atinse. Iar atunci când au fost atinse, cum a fost cazul bazei aeriene Nevatim (care adăposteşte F-35) şi al bazei aeriene Hatzerim (care adăposteşte F-15), pagubele nu au fost semnificative. Motivele se bazează pe scutul antiaerian israelian, pe de o parte, dar şi pe sprijinul armatelor americană şi franceză care, din bazele lor din Orientul Mijlociu, au interceptat rachetele iraniene cu mult înainte ca acestea să ajungă în spaţiul aerian israelian.

Ucraina cere sprijinul Occidentului

Război în Ucraina. În faţa acestui rezultat, Ucraina încearcă să îşi "convingă" aliaţii occidentali să "doboare rachetele şi dronele ruseşti" care o ţintesc. Mesajul a fost transmis în timpul vizitei la Kiev a fostului prim-ministru olandez Mark Rutte, care a devenit noul şef al NATO în urmă cu câteva zile.

Articolul continuă după reclamă

"Vom continua să ne convingem partenerii de necesitatea de a doborî rachetele şi dronele ruseşti", a declarat preşedintele ucrainean într-o conferinţă de presă, potrivit news.ro. "Suntem conştienţi că aceasta este o decizie dificilă" şi că "ei nu sunt încă pregătiţi", a adăugat el.

Pe acelaşi subiect

Zelenski a citat exemplul Israelului

În sprijinul cererii sale, preşedintele Zelenski a citat exemplul Israelului, ajutat de aliaţii săi occidentali să intercepteze rachetele iraniene. El a subliniat că Rusia foloseşte dronele kamikaze Shahed, de concepţie iraniană, pentru a lovi Ucraina.

"Vedem cum, în special în Orientul Mijlociu, este posibil să protejăm vieţi omeneşti prin unitatea aliaţilor", a remarcat preşedintele ucrainean. "Doborârea rachetelor iraniene în comun nu este diferită de doborârea rachetelor ruseşti, de doborârea shahed-urilor iraniene, care leagă regimurile rus şi iranian", a spus el, făcând apel la "mai multă determinare din partea" vecinilor Ucrainei "pentru a pune capăt terorii ruseşti".

Occidentul este reticent în a utiliza astfel de mijloace. Teama lor este o escaladare cu Moscova care ar putea duce la un conflict direct cu o mare putere nucleară.

Aceasta nu a fost singura nemulţumire a ucrainenilor faţă de Occident. Volodimir Zelenski i-a acuzat, de asemenea, că "trenează" livrările de rachete cu rază lungă de acţiune pentru ţara sa, arme care se află în centrul unei dezbateri privind utilizarea lor pentru a lovi Rusia. Acesta este un subiect sensibil pe care Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa preferă să îl evite, chiar dacă furnizează Kievului rachete care ar putea ajunge cu uşurinţă în centrul Rusiei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aveţi încredere să cumpăraţi ciuperci din piaţă?
Observator » Ştiri externe » Ucraina cere sprijinul Occidentului pentru a doborî rachetele ruseşti. Zelenski: "Vedem că în Orientul Mijlociu e posibil"