Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ucraina a pierdut primul F-16 şi unul dintre cei mai buni piloţi ai săi, în timp ce respingea atacul masiv al Rusiei

Război în Ucraina. Ucraina a pierdut primul avion F-16 şi odată cu aeronava l-a pierdut şi pe unul dintre cei mai buni piloţi ai ei, a declarat pentru CNN o sursă din Forțele de Apărare Ucrainene. Aeronava s-a  prăbuşit luni, 26 august, iar pilotul nu a reuşit să se salveze. Potrivit unui oficial american, citat de The Wall Street Journal, avionul F-16 nu a fost doborât de foc inamic iar accidentul a fost cauzat de o eroare de pilotaj.

de Redactia Observator

la 29.08.2024 , 20:17

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Apărării, citate de CNN, ucrainenii nu cred că a fost vorba despre o eroare a pilotului. Oleksiy Mes, cu indicativul "Moonsfish", a fost ucis în timp ce "încerca să respingă cel mai mare atac aerian" al Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit ucrainenilor. Mes era unul dintre piloţii de top ai Ucrainei, fiind primul pilot antrenat în afara Ucrainei, în Danemarca, pentru a pilota avioanele F-16. Oleksiy Mes a fost îngropat în cursul zilei de joi, 29 august.

Informaţii neclare despre pierderea avionului

Potrivit unui oficial american, citat de The Wall Street Journal (WSJ), avionul F-16 nu a fost doborât de foc inamic, deși incidentul a avut loc în timpul unuia dintre cele mai mare atacuri ruseşti combinate, cu drone şi rachete, din acest război. Accidentul a fost cel mai probabil rezultatul unei erori de pilotaj, potrivit unui oficial american citat de WSJ. 

Vezi și

Un avion de luptă ucrainean F-16 a fost distrus într-un accident survenit luni, a declarat şi pentru Reuters un oficial american din domeniul apărării. Potrivit oficialului, prăbuşirea nu pare să fie rezultatul unui atac rusesc. Încă nu s-a stabilit ce a cauzat incidentul - o eroare de pilotaj sau o defecţiune mecanică. Mai multe canale de propagandă rusă de pe Telegram şi X au relatat că ruşii au distrus luni cel puţin un F-16 în timpul unui bombardament asupra hangarelor în care acestea se aflau. 

Pe acelaşi subiect

Ucraina a folosit avioane F-16 pentru a doborî drone şi rachete ruseşti

Rusia a desfăşurat luni un atac masiv cu peste 200 de rachete şi drone asupra Ucrainei, a declarat comandantul forţelor aeriene ucrainene. Atacul a fost urmat marţi de un altul, de asemenea major.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că avioanele F-16 au fost folosite pentru a respinge atacul de luni şi au dat rezultate bune. Forţele aeriene ucrainene nu au făcut niciun comentariu deocamdată.

Zelenski a anunţat pe 5 august că Ucraina a început să folosească avioane F-16 pentru operaţiuni în interiorul ţării, confirmând sosirea mult aşteptată a aeronavelor de luptă fabricate în SUA, la aproape doi ani şi jumătate de la invazia pe scară largă a Rusiei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Ucraina a pierdut primul F-16 şi unul dintre cei mai buni piloţi ai săi, în timp ce respingea atacul masiv al Rusiei