Antena Meniu Search
x

Ucraina: Informaţia despre înrolarea femeilor în armată este falsă

Ucraina dezminte zvonurile care au circulat recent, cu privire la înrolarea femeilor în armată în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina. Povestea unui fake news devenit viral pe Internet ia astfel sfârşit, în urma reacţiei Centrului ucrainean pentru Combaterea Dezinformării.

de Redactia Observator

la 13.06.2022, 18:00

Ucraina: Informaţia despre înrolarea femeilor în armată este falsă
Ucraina: Informaţia despre înrolarea femeilor în armată este falsă - Shutterstock

Informaţiile cu privire la înrolarea femeilor în armata Ucrainei până pe data de 15 iunie au fost dezminţite ferm de reprezentanţii Centrului pentru Combaterea Dezinformării, cu sediul la Kiev. Avertismentul autorităţilor ucrainene a fost postat pe contul oficial de Telegram al organizaţiei: "Propagandiștii răspândesc informaţii false despre mobilizarea femeilor în rândurile Forțelor de Apărare ale Ucrainei. O fotografie cu un document care ar fi fost semnat de șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, S. Shaptala, a fost difuzată de o serie de canale pro-ruse de pe Telegram. Scopul pretins era organizarea unor evenimente pentru înrolarea femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Însă această informație nu este adevărată, iar documentul în sine este fals".

Ucraina reacţionează după anunţul fals de înrolare: "Nu e nevoie de recrutarea femeilor"

Autorităţile din Ucraina au mai precizat că, aşa cum remarcaseră anterior șeful OTCC din Cernihiv și JV O. Honcharuk, "dacă vorbim despre situația actuală, acum nu este nevoie de recrutarea obligatorie pentru serviciul militar al femeilor". Centrul ucrainean pentru Combaterea Dezinformării a subliniat că anunţul fals era special conceput pentru a-i alarma pe oameni, provocând "instabilitate socială" în unele regiuni ale ţării invadate de ruşi.

Ordine de înrolare false, după izbucnirea războiului Rusia - Ucraina

La începutul războiului Rusia - Ucraina, şi în România au apărut ordine de înrolare false, care chemau tinerii în armată. Ministerul Apărării a reacţionat atunci, precizând că "Baza Militară Deveselu NU FACE încorporări". "În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin legea nr. 395 din 16 decembrie 2005. Potrivit acestui act legislativ, începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus, se suspendă (art. 2). Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii (art. 3). Ca atare, reluarea încorporărilor se poate face DOAR în situația decretării uneia dintre cele trei stări menționate mai sus", au precizat atunci reprezentanţii ministerului pe Facebook.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Ucraina: Informaţia despre înrolarea femeilor în armată este falsă