Antena Meniu Search
x

Ucraina: Interpolul suspendă mandatul de urmărire împotriva fostului președinte Viktor Ianukovici

Autoritățile ucrainene au promis miercuri să facă tot posibilul pentru a garanta revenirea și judecarea fostului președinte Viktor Ianukovici, aflat în exil în Rusia, după suspendarea neașteptată de către Interpol a mandatului de urmărire împotriva acestuia

Autoritățile ucrainene au promis miercuri să facă tot posibilul pentru a garanta revenirea și judecarea fostului președinte Viktor Ianukovici, aflat în exil în Rusia, după suspendarea neașteptată de către Interpol a mandatului de urmărire împotriva acestuia

'Avocații lui Ianukovici au depus o plângere și acesta este motivul pentru care notificarea roșie a fost retrasă de pe site-ul Interpolului', a explicat pentru AFP deputatul Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne.

Viktor Ianukovici a fost destituit de către Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) în februarie 2014 după trei luni de proteste proeuropene împotriva regimului său, reprimate violent în Piața Independenței din Kiev (Maidan). Ulterior, el a fugit în Rusia. În Ucraina, Ianukovici este inculpat pentru 'crime în masă','uzurparea puterii' și 'furt din proprietatea statului pe scară largă'.

Potrivit fișei emise de Interpol, el este căutat pentru escrocherii financiare, 'sustragere, deturnare sau conversie de bunuri prin practici frauduloase, comise pe scară largă sau în bandă organizată'.

La solicitarea AFP, Interpolul a indicat că notificarea roșie a fost retrasă până la noi decizii și 'nu mai poate fi accesibilă în baza sa de date pentru țările membre' ale organizației de cooperare polițienească cu sediul la Lyon.

Avocații apărării, firma Joseph Hage Aaronson, cu sediul la Londra, au afirmat că această decizie a fost luată pentru că 'acuzațiile penale aduse de autoritățile ucrainene împotriva președintelui Viktor Ianukovici au fost parte din persecuția politică lansată împotriva sa'.

Astfel, Kievul va trebui să prezinte noi elemente pentru a dovedi temeinicia acuzațiilor sale în fața Interpolului sau în fața unui tribunal din Lyon, conform autorităților ucrainene.

Parchetul general ucrainean, care citează o scrisoare a Interpol, a declarat că notificarea ce l-a vizat pe Viktor Ianukovici a fost suspendată 'până la noua sesiune programată la 23-25 septembrie'.

'Ianukovici poate angaja 300 de avocați pentru a tergiversa procesul său', a denunțat Gherașcenko, adăugând că scopul Ucrainei este de a aduce probe concludente pentru a nu mai exista dubii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Ucraina: Interpolul suspendă mandatul de urmărire împotriva fostului președinte Viktor Ianukovici