Antena Meniu Search
x

Curs valutar

UE a aprobat legislația pentru înjumătățirea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. O singură țară nu a votat

Țările Uniunii Europene au aprobat luni textul legislativ prin care obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră devin obligatorii din punct de vedere juridic în timp ce Comisia Europeană pregătește un amplu pachet nou de politici pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, potrivit Reuters.

de Redactia Observator

la 28.06.2021 , 22:57

UE a aprobat legislația pentru înjumătățirea emisiilor de gaze cu efect de seră pănă în 2030. O singură țară nu a votat
Centrală electrică pe cărbune, în Germania - Getty Images

Negociatorii din Parlament și din statele membre ale UE au ajuns în aprilie la un acord cu privire la legea europeană a climei, care stabilește țintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, față de nivelurile din 1990 și eliminarea acestora până în 2050.

Miniștrii din cele 27 de țări ale UE au aprobat formal acordul luni, cu excepția Bulgariei, care s-a abținut. "Compromisul final nu reflectă suficient poziția noastră națională", a spus un purtător de cuvânt al guvernului bulgar, fără a detalia.

Liderii din toate țările UE au semnat în decembrie obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. Această țintă plasează blocul comunitar pe un drum care, dacă ar fi urmat la nivel global, ar putea evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Obiectivele se aplică emisiilor de gaze cu efect de seră ale UE în ansamblu, nu este o cerință obligatorie pentru fiecare țară.

Articolul continuă după reclamă

Legea își propune să plaseze clima în centrul tuturor proceselor de elaborare a politicilor UE, asigurându-se că viitoarele reglementări susțin obiectivele de reducere a emisiilor. Pentru a face acest lucru, va fi necesară o revizuire profundă a politicilor. Majoritatea legilor UE sunt concepute pentru a îndeplini un obiectiv anterior de reducere a emisiilor cu 40% până în 2030.

Pe acelaşi subiect

Comisia Europeană va începe actualizarea pe 14 iulie, când va propune mai multe politici cu privire la industrie, energie, transporturi și locuințe pentru a emite mai puțin CO2. Propunerile vor include reforme ale pieței carbonului din UE, standarde mai stricte de CO2 pentru mașinile noi și obiective mai ambițioase în materie de energie regenerabilă.

Legea climatului impune, de asemenea, Bruxellesului să lanseze un organism independent de experți care să ofere consiliere cu privire la politicile climatice și un mecanism bugetar pentru calcularea emisiilor totale pe care UE le poate produce în perioada 2030-2050, în temeiul obiectivelor sale climatice.

Parlamentul European a aprobat legea săptămâna trecută. Parlamentul și statele membre vor semna textul, un pas formal, săptămâna aceasta înainte ca acesta să devină lege. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » UE a aprobat legislația pentru înjumătățirea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. O singură țară nu a votat