Antena Meniu Search
x

UE oferă 1,8 miliarde de euro pentru o aplicaţie care blochează imaginile cu minori abuzaţi

UE a oferit fonduri de 1,8 milioane de lire sterline pentru dezvoltarea unei aplicații concepute pentru a reduce vizualizarea online a materialelor de abuz sexual asupra copiilor, dar și pentru a îi ajuta pe cei care au astfel de înclinații.

de Redactia Observator

la 23.02.2023, 10:41

UE oferă 1,8 miliarde de euro pentru o aplicaţie care blochează imaginile cu minori abuzaţi
UE oferă 1,8 miliarde de euro pentru o aplicaţie care blochează imaginile cu minori abuzaţi - Shutterstock

Aplicația va fi prin mai mulți voluntari care au căutat în trecut ajutor pentriu că sunt atrași de imagini ilegale și doresc să se asigure că nu pot acționa conform dorinței lor. Instalată pe dispozitive precum telefoane, aplicația va identifica și va bloca afișarea imaginilor și videoclipurilor dăunătoare.

Creatorii speră ca prin aceasta să poată combate „cererile în creștere” pentru imaginile cu abuzuri asupra copiilor. Proiectul Protech este o colaborare care implică organizații din UE și Marea Britanie, potrivit BBC.

Cum funcționează aplicația

Aplicația, numită Salus, este destinată să funcționeze în timp real, folosind inteligența artificială pentru a identifica potențialele materiale de abuz sexual asupra copiilor și pentru a împiedica utilizatorii să-l vadă.  Tom Farrell de la SafeToNet, care a lucrat timp de 19 ani în poliție, a declarat că aplicația nu a fost destinată să fie un instrument de raportare a utilizatorilor către poliție. „Oamenii care caută voluntar să nu mai vadă materialul de abuz sexual asupra copiilor nu vor folosi o astfel de soluție dacă ei cred că îi vor fi raportați poliției, a spus acesta.

Pe acelaşi subiect

Voluntarii care descarcă aplicația vor fi recrutați prin intermediul organizațiilor care lucrează cu persoane care caută ajutor, deoarece sunt atrași de imaginile online de abuz asupra copiilor. O astfel de organizație este organizația caritabilă britanică Lucy Faithfull Foundation, care oferă asistență pentru cei care se tem că ar putea descărca imagini ilegale și doresc să se oprească. 

Aceasta include un număr semnificativ de oameni care recunosc că sunt pedofili, dintre care unii au fost deja condamnați. Donald Findlater de la fundație, a spus că instrumente precum noua aplicație ar putea ajuta indivizii să-și controleze comportamentul, adăugând că „este un ajutor practic pentru oamenii care recunosc o vulnerabilitate în ei înșiși”

Aplicația va fi testată în mai multe țări

În anul 2021-2022, au fost comise 30.925 de infracțiuni care implicau deținerea și distribuirea de imagini indecente cu copii Regatul Unit a arestat mai multe persoane pentru deținerea de materiale de abuz sexual asupra copiilor decât orice altă țară din lume din 2014 și, în acest proces, a identificat unii infractori foarte periculoși. Dar milioane de oameni încă văd imagini.

Așadar, arestarea nu va fi soluția. Credem că putem lucra pe partea de prevenire și putem reduce cererea și accesibilitatea”, a spus Tom Farrell.

Multe detalii despre funcționarea aplicației trebuie încă rezolvate. Aplicația va fi testată într-o „etapă pilot” în cinci țări - Germania, Țările de Jos, Belgia, Republica Irlanda și Marea Britanie, cu cel puțin 180 de utilizatori pe o perioadă de 11 luni. Iar experții care nu sunt implicați în proiect cred că ideea este promițătoare. 

Profesorul Belinda Winder de la Universitatea Nottingham Trent a spus că este o dezvoltare binevenită care ar putea sprijini oamenii care vor să fie ajutați să reziste îndemnurilor lor nesănătoase”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » UE oferă 1,8 miliarde de euro pentru o aplicaţie care blochează imaginile cu minori abuzaţi