Antena Meniu Search
x

Curs valutar

UE vrea să se împace cu China. Blocul comunitar îşi trimite cei mai importanţi lideri la Beijing

UE încearcă să restabilească relaţiile cu China, deşi refuzul Beijingului de a condamna războiul din Ucraina al Moscovei îngreunează perspectivele unei apropieri majore, transmite AFP. O serie de lideri europeni au venit la Beijing pentru a încerca să pornească dialogul, iar în această săptămână sunt programate vizite importante ale preşedintelui francez Emmanuel Macron şi ale şefei UE Ursula von der Leyen.

de Redactia Observator

la 04.04.2023 , 07:22

UE vrea să se împace cu China. Blocul comunitar îşi trimite cei mai importanţi lideri la Beijing UE vrea să se împace cu China. Blocul comunitar îşi trimite cei mai importanţi lideri la Beijing - Shutterstock

Aceştia urmează cancelarului german Olaf Scholz, preşedintelui Consiliului European Charles Michel şi premierului spaniol Pedro Sanchez, care au vizitat cu toţii Beijingul de când China a renunţat la restricţiile sale de tip "zero-Covid în decembrie 2022". Preşedintele Comisiei Europene, von der Leyen, a recunoscut săptămâna trecută că legăturile au devenit "mai îndepărtate şi mai dificile" în ultimii ani. "Înţelegerea reciprocă începe prin a vorbi unul cu celălalt", a spus ea, scrie News.ro.

Obiectivul vizitei lui Michel din decembrie a fost de a relansa dialogul dintre Uniunea Europeană şi China, a declarat un ambasador european într-un briefing recent pentru jurnalişti. Iar obiectivul pe termen lung este de a organiza un summit UE-China la Beijing în iunie sau iulie, potrivit unor surse diplomatice.

Cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, va vizita, de asemenea, China în curând, au declarat aceleaşi surse. "Putem vedea că există această dorinţă de a restabili contactele şi, mai ales, de a cântări în calitate de UE", a declarat pentru AFP Valerie Niquet, şefa programului pentru Asia la Fundaţia franceză pentru cercetare strategică (FRS). Ideea este de a "relua relaţiile normale", a adăugat ea. Analiştii spun că o restabilire a "business as usual" ar putea fi, de asemenea, benefică din perspectiva Beijingului.

Articolul continuă după reclamă

"China este interesată de UE din două motive: din punct de vedere economic, este o piaţă esenţială", a spus Niquet. "Şi ar putea fi, în cele din urmă, o modalitate de a ocoli presiunea americană la diferite niveluri şi de a împinge o pană în orice fel de unitate occidentală împotriva Chinei."

Pe acelaşi subiect

Ucraina ca "factor determinant"

Un punct important pe agenda reuniunilor de la Beijing din această săptămână este conflictul din Ucraina. Atât Macron, cât şi von der Leyen par hotărâţi să reitereze angajamentul Uniunii Europene faţă de Ucraina în discuţiile cu Xi Jinping din China. În timp ce China încearcă să se poziţioneze ca fiind neutră în războiul Rusiei din Ucraina, refuzul Beijingului de a condamna invazia Moscovei din februarie 2022 a stârnit condamnări în Occident.

"Departe de a fi descurajat de invazia atroce şi ilegală a Ucrainei, preşedintele Xi îşi menţine "prietenia fără limite" cu Rusia lui Putin", a declarat joi von der Leyen. "Modul în care China continuă să interacţioneze cu războiul lui Putin va fi un factor determinant pentru relaţiile UE-China în viitor." În cadrul vizitei lui Xi la Moscova în martie, liderii chinez şi rus au salutat o "nouă eră" în legăturile dintre cele două naţiuni.

"Modul în care China se poziţionează în legătură cu războiul din Ucraina este o dezamăgire pentru Europa", a declarat pentru AFP un diplomat european aflat în prezent la Beijing. Dar ea s-a arătat sceptică în privinţa faptului că China va fi convinsă de Uniunea Europeană să-şi modifice poziţia, deoarece Beijingul vede încă Europa ca pe "fratele mai mic al Statelor Unite".

Cu toate acestea, a spus ea, faptul că se reiau întâlnirile faţă în faţă între UE şi China este o evoluţie pozitivă.

Dezechilibru comercial

Celălalt mare subiect de discuţie este dezechilibrul comercial dintre cele două părţi. "Trebuie să reechilibrăm această relaţie", a declarat joi von der Leyen. Joerg Wuttke, preşedintele Camerei de Comerţ a UE în China, a spus-o mai direct. "Vânzările noastre sunt mizerabile", a declarat el pentru AFP.

"Anul trecut, am trimis doar 1,6 milioane de containere în China, exporturile au scăzut dramatic - iar China a avut un succes incredibil, trimiţând 6,4 milioane de containere în Europa."

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri externe » UE vrea să se împace cu China. Blocul comunitar îşi trimite cei mai importanţi lideri la Beijing