Antena Meniu Search
x

Video UK: Ministrul Apărării susţine că în ultima săptămână mai mulţi veterani din Afganistan s-au sinucis

Organizațiile de caritate care susțin veteranii de război din Marea Britanie vor primi fonduri suplimentare din partea guvernului, după căderea Afganistanului și retragerea armatei britanice din Kabul. Anunțul vine după ce ministrul Apărării din UK a declarat, la Sky News, că mai mulți militari s-au sinucis în ultima săptămână ca urmare a evacuării - deși a menționat că acest lucru urmează să fie verificat. 

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 06.09.2021, 22:21

Vezi și

James Heappey, care a fost maior în armată, a spus că știe "cât de mult suferă veteranii" după ce soldați ce au luptat în Afganistan, între care unul de sub comanda lui, și-au luat viața în ultimele zile. "Știu, din păcate, că au fost soldați care au luptat în Afganistan, chiar un militar care a fost cu mine în ultima misiune din Afganistan, care s-au sinucis în ultima săptămână din cauza sentimentelor pe care le-au avut după ce au văzut ce s-a întâmplat în Afganistan. E extrem de îngrijorător și supărător pentru oameni care mine, care acum sunt în guvern și care au luptat acolo și știu cât de rănită e comunitatea veteranilor", a spus ministrul Apărării.

Heappey a mai precizat, în discuții cu editorul Sky News Deborah Haynes, că și-a bazat comentariile pe o notă de adio lăsată de un veteran din Afganistan, alături de care a participat la o misiune în 2009. "Regret dacă am spus ceva ce ar putea să nu fie adevărat. Nota se referea foarte precis la ultima mea misiune în Afganistan și m-am temut tot weekendul că acest coleg și-a luat viața. Cu toate acestea, Ministerul Apărării nu este sigur că nota este reală și vor urma clarificări", a scris el pe Twitter, ulterior.

MAE: Încă 80 de cetățeni afgani au fost evacuați cu succes din Afganistan

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că în continuarea demersurilor Celulei de criză interinstituţionale (CCI) alţi 80 de cetăţeni afgani au fost evacuaţi cu succes din Afganistan duminică dimineaţa, pe cale terestră, şi se află în siguranţă pe teritoriul Pakistanului. Până în prezent au fost evacuaţi în total 156 de cetăţeni afgani din categoriile de persoane vulnerabile menţionate anterior: colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora, mai precizează instituţia.

Pe acelaşi subiect

„În continuarea informaţiilor transmise în cursul zilei de 4 septembrie 2021, MAE precizează că demersurile Celulei de criză interinstituţionale (CCI), convocate la 13 august 2021 şi coordonate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, au continuat în regim de permanenţă pentru identificarea celor mai bune soluţii pentru evacuarea cetăţenilor afgani esenţiali pentru România – colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, precum şi alte categorii vulnerabile: jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora.

Ca urmare a demersurilor complexe ale CCI coordonate de ministrul afacerilor externe până în prezent au fost evacuaţi în total 156 de cetăţeni afgani din categoriile de persoane vulnerabile menţionate anterior: colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora. Astfel, în urma eforturilor CCI, încă 80 de cetăţeni afgani au fost evacuaţi cu succes din Afganistan în cursul dimineţii de 5 septembrie 2021, pe cale terestră, aflându-se în siguranţă pe teritoriul Pakistanului.

Cetăţenii afgani evacuaţi în acest grup (colaboratori ai forţelor armate române, studenţi cu burse în România, alte categorii vulnerabile: un profesor universitar activ în domeniul drepturilor omului, un reprezentant al poliţiei afgane, membrii acestora de familie) au fost preluaţi de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad şi transportaţi într-o locaţie unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România”, arată comunicatul de presă al MAE.

O retragere dorită de americani, însă făcută în grabă

Săptămâna trecută, președintele american Joe Biden a insistat că retragerea Americii din SUA nu este nici pe departe comparabilă cu retragerea din Saigon din 1975, după Războiul din Vientnam. Senator la acea vreme, actualul lider de la Casa Albă încă își aduce aminte de fotografiile umilitoare ce au imortalizat ultimii americani evacuați de pe acoperișul ambasadei vietnameze. În Afganistan, Statele Unite au cheltuit nu mai puțin de 2 trilioane de dolari, mai mult decât a necesitat Planul Marshall de reconstrucție a Europei după cel de-Al Doilea Război Mondial. Schimbarea adusă de ocupația militară a fost una întotdeauna fragilă, dar puțini și-au imaginat că regimul de la Kabul, al fostului președinte Ashraf Ghani, se va dezintegra într-un interval de câteva săptămâni. Cu peste 47.000 de afgani morți în conflict și milioane de refugiați, Afganistanul este departe de a deveni un loc al păcii. Talibanii, cunoscători ai terenului și obișnuiți cu condițiile aprige de viață din Orientul Mijlociu, s-au dovedit a fi un adversar prea puternic pentru cea mai dotată armată a lumii. "Voi aveți ceasurile, noi avem timpul", s-au obișnuit aceștia să spună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » UK: Ministrul Apărării susţine că în ultima săptămână mai mulţi veterani din Afganistan s-au sinucis