Antena Meniu Search
x

Ultimatum pentru soldaţii francezi din Burkina Faso. Autorităţile au cerut plecarea lor în termen de o lună

Burkina Faso a cerut săptămâna aceasta ca trupele franceze prezente pe teritoriul său să părăsească ţara în termen de o lună. Anunţul vine într-un context de tensiuni tot mai mari între cele două ţări şi în timp ce Moscova încearcă să-şi avanseze pionii, au declarat sâmbătă seara agenţia naţională de presă şi o sursă apropiată guvernului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 24.01.2023, 15:27

Burkina Faso vrea ca trupele franceze să plece din ţară în termen de o lună. "Nu înseamnă ruperea relaţiilor cu Franţa"
Burkina Faso vrea ca trupele franceze să plece din ţară în termen de o lună. "Nu înseamnă ruperea relaţiilor cu Franţa" - Profimedia Images/Arhivă

"Guvernul din Burkina a denunţat miercurea trecută acordul care guvernează din 2018 prezenţa forţelor armate franceze pe teritoriul său", a indicat AIB.

"Acest denunţ făcut la 18 ianuarie 2023, acordă, în condiţiile acordului din 17 decembrie 2018, o lună forţelor armate franceze pentru a părăsi teritoriul Burkinei Faso", notează agenţia naţională.

Potrivit unei surse apropiate guvernului, autorităţile au cerut "plecarea soldaţilor francezi cât mai curând posibil".

Burkina Faso găzduieşte aproape 400 de forţe speciale franceze

Pe acelaşi subiect

"Nu înseamnă ruperea relaţiilor cu Franţa. Notificarea vizează numai acordurile de cooperare militară", a precizat sursa citată. Franţa, o fostă putere colonială, este contestată în Burkina Faso de câteva luni.

Mai multe demonstraţii au avut loc recent la Ouagadougou pentru a cere retragerea Franţei din această ţară sahaliană, care găzduieşte un contingent de aproape 400 de forţe speciale franceze.

"Rusia este o alegere a raţiunii în această dinamică", iar noi "credem că parteneriatul nostru trebuie consolidat", a subliniat săptămâna trecută premierul din Burkina Faso, Apollinaire Kyélem de Tembela, la finalul unei întrevederi cu ambasadorul rus Aleksei Saltykov. La începutul lunii decembrie, el a făcut o vizită discretă la Moscova.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Ultimatum pentru soldaţii francezi din Burkina Faso. Autorităţile au cerut plecarea lor în termen de o lună