Antena Meniu Search
x

Un antieuropean la Strasbourg

În Marea Britanie, alegerile pentru parlamentul european aduc în prim plan formaţiunea care se opune Uniunii Europene: Partidul Independenţei, cunoscut sub iniţialele UKIP

Vezi și

În Marea Britanie, alegerile pentru parlamentul european aduc în prim plan formaţiunea care se opune Uniunii Europene: Partidul Independenţei, cunoscut sub iniţialele UKIP

Ca orice bun populist, Nigel Farage şi-a sărbătorit succesul în mijlocul alegătorilor: la un bar, unde şi-a servit o bere. Deşi rezultatul alegerilor europarlamentare va fi anunţat abia duminică, Farage poate, deja, să se bucure: la scrutinul pentru consiliile locale din Anglia, UKIP a câştigat peste 150 de mandate. Până acum deţinea numai doi consilieri. "Eu fac politică din convingere şi cred că multă lume spune "fie că suntem sau nu de acord cu tot ce spune Nigel, el, cel puţin, chiar crede ceea ce spune", a spus acesta.

Farage promite să facă presiuni pentru ca guvernul lui David Cameron să organizeze, cât mai repede, un referendum asupra ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Dezavantajat de sistemul electoral britanic, UKIP nu are încă deputaţi în parlamentul de la Westminster. Dar Farage e convins că alegerile de anul viitor vor aduce un "cutremur politic" care va schimba situaţia.

Deşi respinge acuzaţiile de rasism şi discriminare sexuală la adresa partidului său, acesta s-a remarcat prin ostilitatea faţă de imigranţi, mai ales faţă de cei din România şi Bulgaria. În campanie, el declara că ar fi îngrijorat dacă o familie de români s-ar muta lângă casa lui. A revenit, apoi, şi a admis că majoritatea românilor din Marea Britanie sunt "buni vecini". Comentând rezultatul alegerilor locale, premierul Cameron a promis să muncească mai mult pentru soluţionarea problemelor care nemulţumesc alegătorii, cum este imigraţia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Un antieuropean la Strasbourg