Antena Meniu Search
x

Un gigant din industria pesticidelor, obligat să plătească aproape 900 de milioane de $ către 7 persoane s-au îmbolnăvit din cauza produselor sale

Monsanto, gigantul producător de seminţe şi distribuitor de pesticide, a fost obligat să plătească 857 de milioane de dolari unui grup de șapte foști elevi și părinți voluntari de la o școală din statul Washington, care au susținut că produsele chimice ale companiei i-au îmbolnăvit, transmite CBS News.

de Adrian Popovici

la 19.12.2023, 18:44

Un gigant din industria pesticidelor, obligat să plătească aproape 900 de milioane de $ către 7 persoane s-au îmbolnăvit din cauza produselor sale - Shutterstock

Sentința vine în contextul în care Monsanto se confruntă cu mii de procese legate de produsul Roundup, un produs care distruge buruienile. Luna trecută, compania a fost obligată să plătească 332 de milioane de dolari unui bărbat care a declarat că Roundup i-a provocat cancer.

În cel mai recent caz, foștii elevi și părinți voluntari au susținut că expunerea la bifenili policlorurați sau PCB ai Monsanto, proveniți de la corpurile de iluminat fluorescent, a cauzat o serie de probleme de sănătate, inclusiv leziuni cerebrale și tulburări autoimune. PCB-urile, a căror producție a fost interzisă în 1979 din cauza toxicității lor, au fost utilizați în mod obișnuit pentru chituire, corpuri de iluminat.

"Nimeni care a văzut aceste dovezi nu ar schimba vreodată locul cu vreunul dintre acești oameni în schimbul tuturor banilor pe care juriul i-a acordat", a declarat avocatul celor șapte.

Juriul a ordonat firmei să plătească în total 73 de milioane de dolari despăgubiri și 784 de milioane de dolari în daune punitive celor cinci foști elevi și doi părinți voluntari de la Centrul Educațional Sky Valley, situat la nord de Seattle.

Pe acelaşi subiect

"Nu suntem de acord cu verdictul  și vom face apel pentru a obține anularea acestui verdict și pentru a reduce daunele excesive acordate", a declarat un purtător de cuvânt al Monsanto într-o declarație trimisă prin e-mail.

Compania, care în prezent este deținută de gigantul farmaceutic german Bayer, a precizat că a câștigat recent un proces pentru vătămare corporală în Illinois cu pretenții similare. 

Chiar și așa, Monsanto se confruntă cu alte procese legate de PCB, inclusiv unul din partea statului Vermont, care susține că firma chimică știa că substanțele pe care le comercializa sunt toxice și ar putea provoca probleme de sănătate în cazul oameni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Un gigant din industria pesticidelor, obligat să plătească aproape 900 de milioane de $ către 7 persoane s-au îmbolnăvit din cauza produselor sale