Antena Meniu Search
x

Un ministru rus a fugit din ţară pentru a scăpa de războiul lui Putin, iar acum conduce camioane în SUA

Denis Șaronov face parte din exodul istoric rusesc, când sute de mii de oameni au vrut să scape de războiul lui Vladimir Putin, scrie The Guardian.

de Redactia Observator

la 20.08.2023, 14:13

Un mnistru rus a fugit din ţară pentru a scăpa de războiul lui Putin, iar acum conduce camioane în SUA
Un mnistru rus a fugit din ţară pentru a scăpa de războiul lui Putin, iar acum conduce camioane în SUA - Denis Şaronov

După ce ani de zile a "navigat" pe coridoarele puterii ruse provinciale, Denis Şaronov lucrează acum ca șofer de camion pe vastele autostrăzi ale Americii. „Este minunat aici, în Michigan. Texasul era prea fierbinte”, a declarat Şaronov, fostul ministru al agriculturii din Republica Komi din nordul Rusiei.

Războiul lui Vladimir Putin din Ucraina a declanșat un exod fără precedent al propriului popor. De la începutul invaziei, se estimează că sute de mii de ruși au părăsit țara, mânaţi de opoziţia faţă de război şi de teama de a fi trimiși pe front. Mulți s-au chinuit să-și găsească locuri de muncă în exil și să-şi clădească noi vieţi, în ţări necunoscute.

Dar puține schimbări de carieră, în rândurile lor, sunt atât de neobișnuite precum alegerea fostului politician. „Mulți nu înțeleg decizia mea. Mă arată cu degetul şi râd de mine pentru că am trecut de la un ministru regional la șofer de camion”, a spus Şaronov. „Dar eu sunt mândru de ceea ce fac”. Instagramul lui Şaronov, cândva plin de fotografii cu el la costum și cravată, alături de oficiali și fermieri locali din Komi, seamănă acum cu profilul unui blogger de călătorii.

În 2020, Denis Șaronov a devenit ministru al Agriculturii în Komi, o regiune fără ieșire la mare din nordul Rusiei. Nu avea experiență anterioară în guvern, dar a spus că i s-a oferit postul după mai bine de un deceniu de activitate în industria agriculturii.

Pe acelaşi subiect

De la ministru, la şofer de camion

„Eram curios să văd cum funcționează guvernul”, a spus el, dar a devenit rapid dezamăgit de ceea ce a descris „corupție și birocrație rampantă” care i-au afectat ministerul. „În Rusia, principalul motiv pentru care oamenii intră în politică este să fure bani. Corupția mi-a sfâșiat țara. Fie devii parte din sistem, fie ești aruncat afară”, a spus Şaronov.

Fostul politician povesteşte că a căzut în dizgraţie, după ce a refuzat să facă jocurile superiorilor şi a fost demis în ianuarie 2022. Luna următoare, trupele ruseşti au invadat Ucraina. „Mi-am dat seama că, rămânând în țară, voi participa la acest război ilegal”, a spus el. Când a primit ordinul de înrolare, a decis să părăsească Rusia şi să-şi încerce norocul în SUA.

După o călătorie lungă cu opriri în Kârgâzstan și Dubai, Şaronov a aterizat în cele din urmă în Mexic, de unde a trecut granița, pe jos, în SUA și a cerut azil. În așteptarea deciziei autorităţilor americane, Şaronov a început să caute modalități de a-şi câştiga existenţa. 

Rusul a mărturisit că banii pe care i-a câștigat conducând un camion nu sunt foarte departe de salariul unui ministru regional din Rusia. „Dar nu este vorba de fapt de salariu. Este vorba despre a te simți liber. Este o muncă cinstită”, a spus bărbatul. În șase luni ca șofer pe camion, a vizitat 45 de state americane, descriind în detaliu frumusețea coastei de vest a Californiei. „Uneori se simte ca o mare aventură, descoperind țara pe drum.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » Un ministru rus a fugit din ţară pentru a scăpa de războiul lui Putin, iar acum conduce camioane în SUA