Antena Meniu Search
x

Un nord-coreean în vârstă de 20 de ani a înotat timp de șase ore pentru a ajunge în Coreea de Sud

Un nord-coreean a reuşit să ajungă în Coreea de Sud înotând timp de şase ore - pentru a ocoli Zona Demilitarizată (DMZ), una dintre cele mai militarizate frontiere din lune - a anunţat miercuri un oficial sud-coreean, o odisee care ilustrează carenţele supravegherii sud-coreene, după ce a apărut de opt ori pe camere de supraveghere video şi a declanşat alarme sonore în două rânduri, însă grănicerii sud-coreeni nu l-au văzut.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 24.02.2021, 14:43

Zona Demilitarizată dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud
Zona Demilitarizată dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud - Getty Images
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Această întreprindere a provocat un val de critici din partea opoziţiei şi presei sud-coreene, care au constatat că fugarul nu a fost descoperit de militari sud-coreeni, după ce a apărut de mai multe ori pe camere de supraveghere de securitate, iar trecerea acestuia a declanşat alarme.

După semnalarea prezenţei acestuia au trecut trei ore până la arestarea bărbatului, care purta un costum de scafandru şi labe de înot, scrie News.ro.

Bărbatul, în vârstă potrivit presei de aproximativ 20 de ani, a ajuns pe uscat la Goseong, un oraş situat pe coasta de est.

”El pare că a înotat timp de şase ore, purtând o vestă matlasată sub costumul de scafandru şi labe de înot. Hainele l-au ajutat să rămână cald şi l-au ţinut la suprafaţa apei”, a declarat un reprezentant al Statului Major interame, citat de agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, care nu-i dezvăluie numele.

Curenţii mareei au fost în favoarea sa, a notat oficialul militar.

Tânărul şi-a abandonat echipamentul înainte să intre într-o canalizare de avacuare a apelor uzate, trecând pe sub un grilaj care opreşte accesul la mare în această parte a litoralului.

Bărbatul a declanșat alarmele sonore, dar militarii nu l-au observat

Timp de peste trei ore, el a apărut de opt ori pe camere de supraveghere video, iar alarme sonore au răsunat în două rânduri. Însă militarii însăcinaţi cu supravegherea frontierei nu l-aiu observat.

După lansarea căutării, militarii au avut nevoie de trei ore pentru a-l găsi, aparent dormind.

Oficiali au anunţat că acest bărbat, aparent un civil nord-coreean, şi-a exprimat dorinţa de a dezerta în Coreea de Sud.

Armata sud-coreeană a recunoscut că militarii ”nu au respectat procedurile” şi s-a angajat să consolideze dispozitivele de supraveghere.

Ministrul sud-coreean al Apărării Suh Wook a declarat, într-o audiere în Parlament, că sistemele de supraveghere din sectorul respectiv sunt ”depăşite şi funcţionează defectuos”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Un nord-coreean în vârstă de 20 de ani a înotat timp de șase ore pentru a ajunge în Coreea de Sud