Un portughez, obligat să îi dea peste 60.000 de euro fostei soţii pentru menajul din cei 30 de ani de căsătorie

De Monica Palade.
Publicat: 26.02.2021, 19:31.
Actualizat: 26.02.2021, 19:31

Un bărbat din Portugalia a fost condamnat de Instanţa supremă să-i plătească fostei soţii 60.782 de euro drept despăgubire pentru menajul făcut în cei aproape 30 de ani cânt a durat căsătoria lor, scrie agenţia EFE.

Un portughez, obligat să îi dea peste 60.000 de euro fostei soţii pentru menajul din cei 30 de ani de căsătorie

Shutterstock

Tribunalul Superior de Justiţie al Portugaliei (STJ) a susţinut că atunci când activitatea casnică este desfăşurată ”exclusiv sau esenţial” de către o singură persoană rezultă ”o sărăcire reală a acesteia”, în timp ce membrul familiei eliberat de sarcini se îmbogăţeşte.

În primă instanţă, femeia a cerut 240.000 de euro, dar tribunalul din localitatea Barcelos a apreciat ca neîntemeiată solicitarea femeii, considerând că într-o căsnicie acestea sunt ”o obligaţie naturală”.

Femeia nu s-a lăsat descurajată şi a făcut recurs la instanţa superioară, care i-a dat câştig de cauză.

Bărbatul a atacat sentinţa, dar în final a pierdut. Instanţa supremă a validat hotărârea celei anterioare, motivând că, ”pe baza egalităţii”, activităţile casnice şi îngrijirea copiilor nu pot fi considerate ”drept o obligaţie naturală”.

Bărbat din China, obligat de tribunal să-şi plătească soţia pentru menaj

Recent, şi un bărbat din China a fost obligat de un tribunal din Beijing să îşi plătească soţia pentru anii de menaj făcuţi în timpul căsătoriei. Femeia va primi 50,000 yuani (7.700 $ sau 6.338 euro) pentru cei cinci ani de muncă neplătită.

Cazul a generat o dezbatere uriaşă în spaţiul public legată de munca domestică, unii susţinând că suma este prea mică. Decizia a venit, după ce China a introdus un nou cod civil.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.