Antena Meniu Search
x

Un portughez, obligat să îi dea peste 60.000 de euro fostei soţii pentru menajul din cei 30 de ani de căsătorie

Un bărbat din Portugalia a fost condamnat de Instanţa supremă să-i plătească fostei soţii 60.782 de euro drept despăgubire pentru menajul făcut în cei aproape 30 de ani cânt a durat căsătoria lor, scrie agenţia EFE.

de Monica Palade

la 26.02.2021, 19:31

Un portughez, obligat să îi dea peste 60.000 de euro fostei soţii pentru menajul din cei 30 de ani de căsătorie - Shutterstock

Tribunalul Superior de Justiţie al Portugaliei (STJ) a susţinut că atunci când activitatea casnică este desfăşurată ”exclusiv sau esenţial” de către o singură persoană rezultă ”o sărăcire reală a acesteia”, în timp ce membrul familiei eliberat de sarcini se îmbogăţeşte.

În primă instanţă, femeia a cerut 240.000 de euro, dar tribunalul din localitatea Barcelos a apreciat ca neîntemeiată solicitarea femeii, considerând că într-o căsnicie acestea sunt ”o obligaţie naturală”.

Femeia nu s-a lăsat descurajată şi a făcut recurs la instanţa superioară, care i-a dat câştig de cauză.

Bărbatul a atacat sentinţa, dar în final a pierdut. Instanţa supremă a validat hotărârea celei anterioare, motivând că, ”pe baza egalităţii”, activităţile casnice şi îngrijirea copiilor nu pot fi considerate ”drept o obligaţie naturală”.

Bărbat din China, obligat de tribunal să-şi plătească soţia pentru menaj

Recent, şi un bărbat din China a fost obligat de un tribunal din Beijing să îşi plătească soţia pentru anii de menaj făcuţi în timpul căsătoriei. Femeia va primi 50,000 yuani (7.700 $ sau 6.338 euro) pentru cei cinci ani de muncă neplătită.

Cazul a generat o dezbatere uriaşă în spaţiul public legată de munca domestică, unii susţinând că suma este prea mică. Decizia a venit, după ce China a introdus un nou cod civil.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Un portughez, obligat să îi dea peste 60.000 de euro fostei soţii pentru menajul din cei 30 de ani de căsătorie