Un RITUAL macabru, în care oamenii își dezgroapă morţii şi dansează cu ei, stă la baza unei epidemii de CIUMĂ fără precedent în ultimii ani. Boala se transmite prin strănut sau tuse
Un ritual funerar bizar, în care oamenii își dezgroapă morţii şi dansează cu ei, stă la baza unei epidemii de ciumă fără precedent, care a lovit Africa.
Un ritual funerar bizar, în care oamenii își dezgroapă morţii şi dansează cu ei, stă la baza unei epidemii de ciumă fără precedent, care a lovit Africa.
„Întoarcerea oaselor”
Ritualul este numit Famadihana și este practicat de poporul Malagasy, un grup etnic care formează aproape toată populaţia insulei africane Madagascar.
În timpul acestui ritual, care s-ar numi într-o traducere aproximativă „întoarcerea oaselor” și care are loc odată la șapte ani, oamenii își dezgroapă morții, le îndepărtează vechile veșminte și îi înfășoară în bucăți de mătase. După aceea, familiile îşi cară morţii pe stradă şi dansează cu aceştia acompaniaţi de muzică. Sunt sacrificate animale, iar carnea lor este distribuită printre membrii comunităţii.
Famadihana se bazează pe credinţa că morţii se pot alătura lumii spirituale a strămoşilor doar dacă rămăşiţele se descompun complet. Poporul Malagasy crede că oamenii sunt formaţi din corpurile strămoşilor, aşadar acestea trebuie îngrijite pentru ca sufletul lor să asceadă la o viaţă-de-dincolo paşnică.
Epidemie fără precedent în ultimii ani
Însă, acum, autoritățile încearcă să-i convingă pe oameni să renunțe la acest ritual, vechi din secolului al XVII-lea, deoarece experții cred că această practică este responsabilă pentru răspândirea fără precedent a unei forme de ciumă, cea pneumonică, care este cel mai rapidă și mai mortală ciumă, scrie Daily Mail.
Ciuma pneumonică se dezvolta atunci când la nivelul plămânilor se declanșeaza o infecție cu bacteriile care cauzeaza ciumă. Ciuma pneumonică se răspandeste prin intermediul aerului, de la o persoană la alta, iar decesul poate surveni în 24 de ore, în cazul în care nu se intervine cu antibiotice.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că, în Madagascar, de la începutul anului, au murit 93 de persoane, iar 1.300 de oameni au fost infectați.
Autoritățile din alte nouă țări, Africa de Sud, Insulele Seychelles, La Reunion, Mozambiqc Tanzania, Kenya, Ethiopia, Comoros și Mauritius, au declanșat alerta, de teama răspândirii aceste maladii mortale.