Antena Meniu Search
x

Un robot asemănător unui câine, creat în SUA, ar putea oferi o nouă legătură între pacienții izolați din cauza Covid și medicii care îi consultă

Un robot mobil asemănător unui câine, numit Dr. Spot, ar putea avansa tratamentul medical în timpul pandemiei de COVID-19, oferind o nouă legătură între pacienții izolați și medicii care trebuie să-i vadă.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 21.03.2021, 16:03

Robotul cu patru picioare este conceput pentru a ajuta la evaluările medicale, având ataşat o cameră video
Un robot mobil asemănător unui câine, numit Dr. Spot, ar putea avansa tratamentul medical în timpul pandemiei de COVID-19 - YouTube
  • Un robot ar putea ajuta progresul medical în timpul pandemiei
  • Dr.Spot facilitează crearea unei legături între pacienții izolați și medici

Robotul cu patru picioare este conceput pentru a ajuta la evaluările medicale, având ataşat o cameră video, care este conectată la calculatorul un medic. În acest fel, doctorii pot ''vizita'' pacienții care trebuie să fie izolați din cauza coronavirusului. 

''La începutul pandemiei am vrut să ajutăm protejarea forței de muncă din domeniul sănătății împotriva virusului prin limitarea expunerii acestora la pacienții potențial infectați cu COVID'', a declarat Giovanni Traverso, profesor de inginerie mecanică al Institutului de Tehnologie din Massachusetts care a lucrat la proiect. 

"Ne-am întrebat dacă putem face acest lucru prin încorporarea sistemelor robotizate în mediile de îngrijire a sănătății și dacă pacienții ar fi dispuși să accepte roboţii în timpul evaluărilor lor", a declarat el.

Pacienţii au fost încântaţi de idee

Pe acelaşi subiect

Într-un nou studiu publicat luna aceasta, Traverso și colegii Peter Chai și Henwei Huang au descris modul în care pacienții au reacționat la asistența medicală din partea roboţilor. Oamenii sunt optimişti şi acceptă sistemele robotizate. Cercetătorii au efectuat un sondaj la nivel național pe 1.000 de persoane pentru a analiza răspunsurile despre primirea unor astfel de serviciil medicale de la roboți.

Cercetătorii au făcut apoi echipă cu firma de inginerie și proiectare robotică Boston Dynamics din Waltham, Massachusetts, pentru a-l construi pe Dr. Spot. Robotul este fabricat din aluminiu, plastic și plăci cu circuite și, la fel ca alți medici robotici, poate efectua proceduri minore, inclusiv evaluarea semnelor vitale, prelevarea tampoanelor nazale și plasarea cateterelor intravenoase.

"Este nevoie de câteva luni pentru a construi un robot", a spus Marco da Silva, un robotist principal la Boston Dynamic. 

Da Silva a spus că sunt necesare încă șase săptămâni pentru a construi software-ul specializat și modificările necesare pentru a-i oferi lui Dr. Spot capacitățile de a efectua evaluări ale pacienților. Cercetătorii l-au prezentat în faţa a 40 de pacienți din secția de urgență de la Brigham and Women’s Hospital din Boston.

Echipa a montat un iPad la baza robotului, care afișa un videoclip în timp real, de la persoană la persoană, permițând medicilor și asistentelor să efectueze interviuri de telesănătate cu pacienții, în timp ce aceștia acționau robotul cu telecomandă.

Camerele sofisticate și sistemele informatice pot identifica o față chiar dacă un pacient poartă o mască. De asemenea, poate evalua temperatura corpului, respirația și pulsul și folosește filtre speciale pentru lentile pentru a determina saturația de oxigen din sânge.

Peste 90% dintre pacienți au raportat că interacțiunile lor cu robotul au fost satisfăcătoare și au declarat că sunt dispuși să interacționeze cu mai multe sisteme robotizate, a spus studiul, potrivit dailymail.co.uk.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Un robot asemănător unui câine, creat în SUA, ar putea oferi o nouă legătură între pacienții izolați din cauza Covid și medicii care îi consultă