Antena Meniu Search
x

Un stat din SUA va obliga taţii biologici să plătească jumătate din costurile unei sarcini. Activistele pentru drepturile femeii pun la îndoială măsura

Taţii biologici din Utah vor fi obligați în mod legal să plătească jumătate din cheltuielile de sarcină ale unei femei, în temeiul unei noi legi unice statului despre care criticii spun că nu face suficient pentru a răspunde în mod adecvat nevoilor de îngrijire a sănătății materne.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 08.04.2021, 10:04

Activistele pentru drepturile femeii pun la îndoială măsura
Taţii biologici din Utah vor fi obligați în mod legal să plătească jumătate din cheltuielile de sarcină ale unei femei - Profimedia Images
  • Un stat din SUA va obliga taţii biologici să plătească jumătate din costurile unei sarcini
  • Politicienii democraţi şi activistele pentru drepturile femeii pun la îndoială măsura

Iniţiatorul proiectului de lege a prezentat măsura ca un efort de a spori responsabilitatea pentru bărbații care au copii. Dar unii critici susțin că noua legislație nu va ajuta femeile care sunt cele mai vulnerabile și ar putea face situațiile abuzive și mai periculoase pentru femeile însărcinate.

Utah pare a fi primul stat care a mandatat sprijinul prenatal pentru copii, potrivit asociației statului Planned Parenthood și iniţiatorului proiectului de lege. Dar câteva state, inclusiv Wisconsin și New York, au dispoziții care pot duce la responsabilitatea financiară a taților pentru cheltuielile de pre-naștere, conform ABC News

Guvernatorul Spencer Cox, republican, a semnat recent propunerea, care a primit un sprijin larg. Reprezentantul republican Brady Brammer a declarat că a decis să susţină măsura pentru că devenise frustrat de numărul de măsuri anti-avort care trec prin Legislativ și dorea să urmeze o legislație care să faciliteze aducerea vieții în lume: ''Vrem să ajutăm oamenii și să fim pro-viață în modul în care o facem, spre deosebire de anti-avort'', a spus Brammer. 

Ce presupune această obligaţie

Pe acelaşi subiect

Proiectul de lege se va aplica pentru toate costurile medicale legate de sarcină, a adăugat Brammer. Dacă paternitatea copilului este contestată, taților nu li se va cere să plătească decât după stabilirea paternității. De asemenea, tatăl nu ar fi responsabil financiar pentru costurile avortului fără consimțământul său, cu excepția cazului în care este necesar pentru a preveni moartea mamei sau dacă sarcina a fost rezultatul violului.

În Utah, mamele au deja opțiunea de a solicita sprijin legat de cheltuielile de naștere prin intermediul instanțelor judecătorești, însă puține fac acest lucru, a declarat Liesa Stockdale, directorul Biroului de servicii de recuperare al statului, care colectează de obicei sprijinul pentru copii. Ea a spus că mamele vor avea acum opțiunea de a solicita, de asemenea, plăți legate de sarcină prin sistemul legal.

Proiectul de lege nu este menit să reducă frecvența avorturilor, dar Brammer a spus că ar putea fi un rezultat potențial. Cu toate acestea, activiștii anti-avort au salutat proiectul de lege, spunând că va proteja viața copiilor nenăscuți, sprijinind femeile în timpul sarcinii. Merrilee Boyack, președintele coaliției Abortion-Free Utah, a declarat că speră că acest proiect de lege va reduce avorturile în stat prin diminuarea presiunilor economice asupra noilor mame.

Parlamentarii democrați și activistele pentru drepturile femeii s-au întrebat dacă noua legislație privind tații care ajută la acoperirea costurilor va satisface de fapt nevoile femeilor. Purtătoarea de cuvânt a Planned Parenthood, Katrina Barker, a declarat că susține ideea ca femeile să primească mai mult sprijin financiar, dar a spus că există modalități mai bune de a ajuta femeile, cum ar fi extinderea accesului la contracepție și acordarea concediului parental plătit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Un stat din SUA va obliga taţii biologici să plătească jumătate din costurile unei sarcini. Activistele pentru drepturile femeii pun la îndoială măsura