Antena Meniu Search
x

Un tanc israelian a ucis un jurnalist Reuters și a rănit alţi șase reporteri, doi de la AFP. Armata israeliană: Erau într-o zonă de luptă

Război Israel - Hamas. O anchetă Reuters a stabilit că trupele israeliene au ucis pe 13 octombrie un jurnalist al agenţiei de presă în sudul Libanului. Forţele de Apărare ale Israelului susţin că incidentul a avut loc într-o zonă de luptă activă.

de Redactia Observator

la 08.12.2023, 15:35

Un tanc israelian l-a ucis pe un jurnalist Reuters  și a rănit alţi șase reporteri, doi de la AFP. Armata israelină: Erau într-o zonă de luptă activă
Un tanc israelian l-a ucis pe un jurnalist Reuters și a rănit alţi șase reporteri, doi de la AFP. Armata israelină: Erau într-o zonă de luptă activă - Instagram

O anchetă specială a agenţiei Reuters, publicată joi, a constatat că un tanc israelian l-a ucis pe jurnalistul Issam Abdallah și a rănit alţi șase reporteri, dintre care doi ai agenţiei France-Presse. Echipajul tancului a tras două obuze în succesiune rapidă din Israel în timp ce jurnaliştii filmau bombardamente transfrontaliere pe 13 octombrie. De asemenea, o anchetă a agenţiei France-Presse, publicată joi, asupra acestui bombardament face referire la un obuz de tanc israelian.

Reporteri Reuters şi France-Presse ucişi şi răniţi în Liban în timp ce filmau atacurile israeliene peste graniţă

În atac a murit Issam Abdallah, în vârstă de 37 de ani, iar fotografa Agenției France-Presse (AFP), Christina Assi, în vârstă de 28 de ani, a fost grav rănită. Se aflau la puțin peste un kilometru de granița israeliană, lângă satul libanez Alma al-Chaab. Amnesty International a declarat joi că loviturile israeliene au fost cel mai probabil un atac direct asupra civililor și trebuie investigate ca o crimă de război.

Într-un raport separat, Human Rights Watch (HRW) a spus că cele două lovituri israeliene au reprezentat "un atac aparent deliberat asupra civililor și, prin urmare, o crimă de război". Potrivit acestora, cei vinovaţi trebuie trași la răspundere.

Pe acelaşi subiect

Armata israeliană: Incidentul s-a produs într-o zonă de luptă activă

Armata israeliană a declarat vineri că bombardamentul respectic a avut loc "într-o zonă de luptă activă". Întrebat cu privire la aceste concluzii, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a subliniat că locul unde se aflau jurnaliştii era "o zonă de luptă activă, unde aveau loc schimburi de tiruri". "A te afla în această regiune este periculos", a spus purtătorul de cuvânt.

"Incidentul este în curs de examinare", a precizat acest purtător de cuvânt pentru AFP, adăugând că armata israeliană ceruse cu o zi înainte, pe 12 octombrie, Forţei interimare a ONU în Liban (FINUL), "să verifice ca niciun civil să nu se afle în zona de luptă".

Aceşti reporteri veniseră să relateze despre confruntările transfrontaliere între armata israeliană şi grupări armate în sudul Libanului, unde comunitatea internaţională are temeri că s-ar putea extinde conflictul între Israel şi Hamas, după declanşarea războiului în Fâşia Gaza pe 7 octombrie.

Pe 13 octombrie, aminteşte armata israeliană, mişcarea libaneză Hezbollah, aliată a Hamas, "a lansat un atac asupra mai multor ţinte pe teritoriul israelian, de-a lungul frontierei cu Libanul". În acea zi, armata israeliană aminteşte că a răspuns unui tir de rachetă antitanc cu lovituri de artilerie şi de tancuri, afirmând că a vrut astfel că prevină "o posibilă infiltrare de terorişti" în Israel dinspre Liban.

AFP a anchetat analizând şi comparând imaginile a şase media prezente în acea zi cu mărturiile unor jurnalişti, locuitori şi surse securitare, şi întrebând mai mulţi experţi în armament.

Aceste şapte săptămâni de investigaţii arată că un obuz de tanc de 120 mm stabilizat cu aripi, utilizat exclusiv de armata israeliană în regiune, se află la originea loviturii mortale şi că cele două lovituri erau ţintite, potrivit experţilor intervievaţi.

Jurnaliştii erau de asemenea foarte clar identificabili. Secretarul de stat american Antony Blinken a estimat joi drept "important şi adecvat" să fie efectuată "o anchetă completă şi aprofundată".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Un tanc israelian a ucis un jurnalist Reuters și a rănit alţi șase reporteri, doi de la AFP. Armata israeliană: Erau într-o zonă de luptă