Antena Meniu Search
x

Luptele crâncene continuă în Khan Younis. IDF îl vânează pe liderul Hamas din Gaza

Război Israel - Hamas. Alte 34 de persoane evacuate din Fâşia Gaza au ajuns aseară la Bucureşti. Printre ele se află şi patru cetăţeni din Republica Moldova, anunţă Minsterul român al Afacerilor Externe.

de Redactia Observator

la 07.12.2023, 12:42

Vezi și

Ei ajuns în ţară la bordul unei aeronave Spartan ce aparţine Forţelor Aeriene Române. Între timp, escaladarea conflictului dintre Israel şi Hamas atrage după sine reacţii la nivel mondial. Secretarul general al ONU a invocat Articolul 99 din Carta fondatoare a organizaţiei pentru a arăta necesitatea unui armistiţiu în enclavă.

În Fâşie, situaţia se înrăutăţeşte de la o zi la alta. Aproape 800.000 de oameni din nord nu mai au acces la servicii medicale, susţine Hamas. Nici în sud condiţiile nu sunt mai bune. La spitalul din Khan Younis ar mai exista numai patru doctori care au grijă de pacienţi.

Lupte crâncene în Khan Younis

Armata israeliană continuă joi să atace Fâşia Gaza din toate direcţiile, după ce a cucerit marele oraş Khan Younis, unde îl vânează pe liderul Hamas pe teritoriul palestinian, relatează AFP.

Pe acelaşi subiect

Prevăzând un "colaps total al legii şi ordinii în curând" în Gaza, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut din nou o încetare a focului umanitară, primind o respingere dură din partea Israelului. Guvernul israelian a autorizat, totuşi, livrarea unui "supliment minim" de combustibil în Gaza pentru a evita un "colaps umanitar" şi epidemii.

Angajat din 27 octombrie într-o ofensivă terestră împotriva Hamas în nordul Gaza, în paralel cu campania sa de lovituri aeriene masive, Israelul şi-a extins operaţiunile terestre la întregul teritoriu palestinian mic şi suprapopulat. Populaţia civilă este forţată să se mute într-o zonă din ce în ce mai înghesuită la Rafah, de-a lungul frontierei egiptene.

În Khan Younis, cel mai mare oraş din sudul Fâşiei Gaza, soldaţii israelieni, vehiculele blindate şi buldozerele au ajuns în centrul oraşului, potrivit martorilor. Armata israeliană a afirmat miercuri seară că a "străpuns liniile de apărare ale Hamas", a "eliminat un număr de terorişti" şi a distrus aproximativ "30 de intrări de tuneluri".

La căderea nopţii, nori groşi de fum negru şi flăcări continuau să se ridice din Gaza. În timpul zilei, dâre de rachete trase spre Israel dinspre Rafah, în sudul micului teritoriu palestinian, au împânzit cerul.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că forţele israeliene "înconjoară casa lui (Yahya) Sinouar", liderul Hamas din Gaza din Khan Younis. "Sinouar se ascunde sub pământ", a declarat ulterior Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al armatei, referindu-se la tunelurile Hamas de sub Gaza.

Armata israeliană a anunţat, de asemenea, descoperirea în nordul teritoriului, "în inima populaţiei civile", în apropierea unei clinici şi a unei şcoli, "a unui depozit de arme foarte mare", considerând că este "o dovadă în plus" a utilizării de către Hamas a "scuturilor umane". De asemenea, a afirmat că a ucis până în prezent "jumătate din comandanţii" Hamas.

ONU folosește "Articolul 99"

Pe canalul său Telegram, mişcarea islamistă palestiniană a precizat că aripa sa armată, brigăzile Ezzedine al-Qassam, "luptă violent împotriva forţelor de ocupaţie pe toate liniile de incursiune în Fâşia Gaza".

"Întregul oraş este distrus şi bombardat neîncetat. Mulţi oameni sosesc dinspre nord în condiţii dezastruoase, fără adăpost, căutându-şi copiii', a declarat pentru AFP Hassan Al-Qadi, un locuitor din Khan Yunis care a fost mutat mai la sud, la Rafah, un oraş la graniţa cu Egiptul.

În condiţiile în care bilanţul morţilor este în creştere, rezervele de alimente sunt reduse şi mii de persoane strămutate au rămas în mizerie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat în legătură cu o "prăbuşire totală a legii şi a ordinii în curând" în Gaza.

Pentru prima dată în mandatul său, Guterres a folosit o procedură rară, articolul 99 din Carta ONU, care îi permite să "atragă atenţia" Consiliului de Securitate asupra unei probleme care "ar putea pune în pericol menţinerea păcii şi securităţii internaţionale". Potrivit mai multor diplomaţi, Consiliul de Securitate urmează să se reunească vineri pentru a examina acest apel.

"Mandatul lui Guterres este un pericol pentru pacea mondială", a replicat şeful diplomaţiei israeliene, Eli Cohen, pe X (fostul Twitter), argumentând că activarea articolului 99 şi apelul la încetarea focului "constituie un sprijin pentru organizaţia teroristă Hamas".

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Hamas, 16.248 de persoane, dintre care 70% femei, copii şi adolescenţi, au fost ucise din 27 octombrie în Fâşia Gaza de bombardamentele israeliene.

Acestea au fost lansate ca represalii la un atac fără precedent comis în 7 octombrie de comandouri Hamas infiltrate din Gaza, care a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili, în Israel, potrivit autorităţilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Luptele crâncene continuă în Khan Younis. IDF îl vânează pe liderul Hamas din Gaza