Antena Meniu Search
x

Unde a locuit Jack Ma în ultimele șase luni. Fondatorul Alibaba a dispărut subit din viața publică din 2020

Jack Ma, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din China, fondator al gigantului Alibaba Group, locuiește în Tokyo, Japonia, după ce în 2020 a dispărut subit din viața publică, transmite Financial Times.

de Redactia Observator

la 30.11.2022, 17:00

Jack Ma în 2019
Unde a locuit Jack Ma în ultimele șase luni, Fondatorul Alibaba a dispărut subit din viața publică din 2020 - Profimedia Images (arhivă)

Jack Ma, considerat unul dintre cei mai inovatori antreprenori din China, trăiește departe de lumina reflectoarelor din octombrie 2020, atunci când a îndrăznit să critice sistemul de fiscalitate impus de Beijing. Cuvintele lui au nu au fost tocmai pe placul regimului comunist, care și-a îndreptat atenția către firmele lui Jack Ma și a impus controale severe. Încă de atunci au apărut primele semne de întrebare cu privire la soarta omului de afaceri. Ultima oară acesta a fost văzut în luna iulie, atunci când a vizitat Universitatea Wageningen din Țările de Jos.

Potrivit surselor FT, în ultimele șase luni Jack Ma a trăit în Tokyo și a preferat să aibă alături doar câțiva membri din clubul său privat. Miliardarul și-a petrecut timpul vizitând alături de familie stațiuni balneare și de ski din Japonia. Singurele călătorii peste granițe le-ar fi făcut în Statele Unite și în Israel, un hub tehnologic.

Averea lui Jack Ma s-a redus la jumătate în ultimii doi ani

Interesul privind activitățile lui Jack Ma a coincis cu inițativa Beijingului de a ajunge la "prosperitate comună", un concept prin care bogații ar urma să își împartă averea cu cei defavorizați, pentru a ajunge la o societate egalitară. Totul s-a intensificat în urmă cu doi ani, atunci când firmele "big tech" și cele din domeniul imobiliar au fost forțate să își reducă nivelurile de datorii, într-o încercare de a scădea prețurile locuințelor.

Inițiativa a afectat marii oameni de afaceri din China, care și-au văzut averile diminuate semnificativ. Jack Ma, de exemplu, avea o avere de 61 de miliarde de dolari în 2020, de două ori mai mare decât cea din prezent, potrivit Indexului Bloomberg al Milionarilor. Acest lucru se datorează și faptului că acțiunile Alibaba au scăzut cu circa 75% din 2020. Jack Ma nu mai conduce gigantul Alibaba din 2019, însă a rămas la conducerea Fundației Jack Ma. Reprezentanții fundației nu au răspuns solicitărilor FT de a comenta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Unde a locuit Jack Ma în ultimele șase luni. Fondatorul Alibaba a dispărut subit din viața publică din 2020