Antena Meniu Search
x

Ungaria are un nou președinte, după scandalul graţierii. Cine este Tamas Sulyok

De ieri Ungaria are un nou preşedinte, după ce acum două săptămâni Katalina Novak şi-a dat demisia. La Budapesta, preşedintele are un rol ceremonial.

de Redactia Observator

la 27.02.2024, 08:51

Vezi și

Parlamentul maghiar a ales drept urmaş un fost şef al Curţii Constituţionale, Tamaş Sulyok, în vârstă de 67 de ani. Şi preşedintele ţării noastre, Klaus Iohannis l-a felcitat pe noul lider maghiar. "Aștept să colaborăm în beneficiul ambelor noastre popoare, a spus şeful român de stat".

Vă reamintim că fosta preşedintă, Katalin Novak, și-a dat demisia pe 10 februarie, după o presiune crescută, pentru că a graţiat un bărbat condamnat şi implicat într-un caz de abuz sexual într-o casă de copii.

Tamas Sulyok, un jurist în vârstă de 67 de ani care a condus Curtea Constituţională din 2016, a depus jurământul în urma votului şi va prelua funcţia pe 5 martie.

Tamas Sulyok, noul președinte al Ungariei: Eu, Tamas Sulyok, mă angajez să fiu loial Ungariei și Constituției sale, să respect legile sale și să-i conving și pe alții să facă la fel. Îmi exercit funcția de președinte al Republicii în beneficiul națiunii maghiare. Aşa să mă ajute Dumnezeu!

Opoziţia a denunţat alegerea lui Tamas Sulyok, spunând că este un candidat fără anvergură politică, iar câteva mii de persoane au demonstrat duminică la Budapesta pentru a cere ca şeful statului să fie ales prin vot universal direct.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Ungaria are un nou președinte, după scandalul graţierii. Cine este Tamas Sulyok