Ungaria susține candidatura R. Moldova și Ucrainei la UE, la pachet cu Georgia și Bosnia
Viktor Orban, primul ministru al Ungariei, a participat la o conferință în care mai mulți lideri europeni au pregătit lucrările Consiliului European care vor avea loc joi și vineri. la această discuție au participat și premierii din Belgia, Bulgaria, Estonia, Luxemburg şi Malta, alături de Charles Michel, președintele Consiliului, notează Hirado.
Pe agenda discuțiilor s-a aflat și subiectul aderării Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană, la doar cîteva zile după ce cele două țări au primit avize pozitive pentru obținerea statutului de țări candidate.
După cum notează presa maghiară, Viktor Orban susține acordarea statutului de țări candidate la UE pentru Republica Moldova și Ucraina. În plus, el a mai adăugat că țara pe care o conduce, alături de alte state europene, își dorește ca Georgia și Bosnia să primească același statut, iar procesul de aderare la comunitatea europeană să aibă loc în același timp pentru cele patru state.
Bunăvoința Bruxelles-ului trebuie extinsă și către Balcanii de Vest
De la începutul războiului, discuțiile legate de aderarea Ucrainei la UE au luat avânt, chiar dacă regimul de la Kiev mai avea de realizat o serie de reforme pentru a se califica pentru acest pas. La pachet, Republica Moldova și Georgia, alte două state care se află în vecinătatea Rusiei au profitat de ocazie pentru a-și trimite cererile de aderare la comunitatea europeană.
- Moment istoric pentru România şi Republica Moldova, în aşteptarea aderării vecinilor de peste Prut la UE. Maia...
- Maia Sandu spune că aderarea la UE este șansa Moldovei „de a rămâne o ţară democratică”: România este un...
- Interviu exclusiv cu Mircea Geoană. Reacția numărului 2 în NATO, după ce Rusia a ameninţat Republica Moldova...
În timp ce atenția occidentalilor se îndreaptă către estul continentului, către războiul din Ucraina și tensiunile din Transnistria separatistă, sunt unele voci care atrag atenția asupra faptului că, într-o formă sau alta, statele din Balcanii de Vest nu trebuie să fie uitate în procesul de extindere a comunității europene.
Mai exact, Viola von Cramon-Taubadel, membră a Grupului Verzilor din Parlamentul European, a transmis că concesii imediate pentru statele din balcanii de Vest ar ajuta la menținerea credibilității Bruxelles-ului în zonă., notează Radio Free Europe.
"Noi, parlamentarii europeni, spunem întotdeauna că, în cazul în care Moldovei și Ucrainei li se acordă statutul de candidat, trebuie să dăm ceva și țărilor din Balcanii de Vest pentru a arăta că suntem credibili și că încrederea în noi nu este complet pierdută", a declarat Viola von Cramon-Taubadel.
Comentariile vin pe fondul eforturilor recente din partea Sloveniei pentru aderarea accelerată a statelor aspirante din Balcanii de Vest și oferirea statutului de țară candidată pentru Bosnia-Herțegovina, care se luptă cu eforturile secesioniste ale liderilor etnici sârbi, care au legături strânse cu Moscova.
Într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European Charles Michel, președintele Sloveniei, Borut Pahor, a declarat că statele din Balcanii de Vest se îndepărtează, în ciuda promisiunilor anterioare, în timp ce Ucraina și Moldova au primit tot sprijinul odată cu începutul războiului.
Trebuie precizat și faptul că, spre deosebire de Republica Moldova, Ucraina și Georgia, care și-au depus cererile de aderare la Uniunea Europeană în ultimele luni, Bosnia a făcut acest lucru pe 15 februarie 2016.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰