Antena Meniu Search
x

Video Interviu exclusiv cu Mircea Geoană. Reacția numărului 2 în NATO, după ce Rusia a ameninţat Republica Moldova că va fi "a doua Ucraină"

Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina și Republica Moldova să adere la Uniunea Euroeană. Cu doar câteva ore înainte de acest anunț, Rusia a amenințat Chișinăul că va avea soarta Kievului dacă nu renunță la aspirațiile europene. Într-un interviu exclusiv pentru Observator, Mircea Geaonă, secretarul adjunct al NATO, îi răspunde Rusiei.

de Redactia Observator

la 18.06.2022, 08:47

Vezi și

"Astăzi nu există capabilităţi ale Rusiei să intre în Moldova. Mai degrabă presiune economică la adresa Moldovei decât militare. Trebuie să dea dovadă de tărie, e drumul către prosperitate", a declarat, într-un interviu în exclusivitate pentru Observator, Mircea Geoană.

Moldova și Ucraina merită un destin european

Potrivit lui Geoană, atât Ucraina, cât și Republica Moldova merită cu prisosinţă un destin european.

"Este un moment istoric, fără îndoială, şi Ucraina, prin sacrificiu, prin eroism, prin bravură şi Republica Moldova, care este o ţară supusă unor imense presiuni din partea Federaţiei Ruse merită cu prisosinţă un destin european. Această decizie reprezintă un fel de consecinţe în lanţ ale acestei erori masive de calcul strategic pe care preşedintele Putin a făcut-o invadând Ucraina. 

Pe acelaşi subiect

A creat practic o contra-reacţie a lumii democratice, în Suedia şi Finlanda, două ţări neutre timp de 70 de ani, a creat o şi mai mare determinare a poporului ucrainean de a merge către Europa şi iată şi în Republica Moldova a determinat o astfel de direcţie. Evident că Federaţia Rusă va continua să pună presiune verbală, probabil şi economică, are pârghia gazului, dar cred că ceea ce este cel mai important în acest moment, că vedem, pentru Republica Moldova, importantă pentru noi toţi, dar şi Ucraina, ca cel mai mare vecin al României, destinul lor european pare să se contureze, va dura, va fi greu, nu va fi simplu, dar este o decizie importantă", explică numărul 2 din NATO. 

Întrebat cum citește declarația lui Serghei Lavrov, potrivit căreia "Occidentul transformă şi Moldova într-o nouă Ucraină", dacă se vrea a fi o ameninţare directă, Mircea Geoană a spus că este vorba despre "manualul de întrebuinţare a comunicării strategice de la Kremlin şi de la Moscova: Ameninţare, ameninţare şi iar ameninţare".

"Din ceea ce am văzut până acum cel puţin, în cazul Ucrainei, exact efectul opus a fost generat de aceste declaraţii. Cu cât spuneau: «Nu aveţi voie în NATO», cu atât voiau mai mult în NATO, cu cât spuneau: «sunteţi în sfera noastră de influență», spuneau: Nu, mulţumim, noi vrem în sfera de influenţă a Occidentului, acolo e prosperitatea, democraţia, libertatea".

Geoană: Rusia a dezechilibrat echilibrul strategic în Europa

"Provocând acest război inuman şi barbar împotriva Ucrainei, Rusia a dezechilibrat echilibrul strategic în Europa, în mod profund. Atunci când există un element de bulversare în acest echilibru, este clar că acesta produce consecinţe. Pentru noi. în NATO, viitorul, destinul ţărilor care astăzi nu sunt membre, mă refer la Republica Moldova, Georgia, Ucraina, dar şi la Bosnia Herţegovina, la partea Balcanilor de vest care încă nu au toate problemele rezolvate, reprezintă priorităţi", spune Geoană.

Vezi interviul integral în materialul video de mai sus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Exclusiv Observator » Interviu exclusiv cu Mircea Geoană. Reacția numărului 2 în NATO, după ce Rusia a ameninţat Republica Moldova că va fi "a doua Ucraină"