Antena Meniu Search
x

Video Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană, în același timp cu Georgia

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a semnat, joi, cererea de aderare la Uniunea Europeană. Documentul va fi adresat preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron.

de Redactia Observator

la 03.03.2022, 20:17

Vezi și

"Cetăţenii Republicii Moldova demonstrează lumii că sunt un popor matur. Am demonstrat-o atunci când nu am permis tiraniei să se instaleze în ţara noastră. Dragi cetăţeni, dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt şi hotărât, folosind oportunităţile oferite de peisajul schimbător al lumii. Trebuie să acţionăm imediat atunci când ne-o cer circumstanţele şi vedem clar oportunitatea de a putea asigura generaţiilor viitoare un trai mai sigur, mai bun. Realizarea acestui obiectiv este datoria noastră faţă de cetăţeni", a declarat şefa statului.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Maia Sandu a precizat că cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, semnată joi, este adresată lui Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, ţară care deţine rotativă a Consiliului Uniunii Europene, şi că ea va fi depusă la Bruxelles în zilele următoare.

"Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiţi să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv naţional fundamental. Cetăţenii au ales această opţiune. Ei văd viitorul ţării noastre în Uniunea Europeană. Ştim care sunt paşii pe care trebuie să-i urmăm şi suntem pregătiţi de lucru. Pas cu pas, hotărât, vom parcurge toate etapele pentru a construi viitorul prosper şi paşnic al cetăţenilor din Moldova", a declarat Maia Sandu.

Potrivit AGERPRES, documentul a fost semnat şi de către şefa Guvernului, Natalia Gavriliţa, şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu. Tot joi, şi Georgia a depus cererea de aderare la UE, după o decizie similară luată în urmă cu câteva zile de Ucraina, în contextul invaziei ruse de pe teritoriul său.

Și oficialii din Georgia au semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană

Premierul georgian Irakli Garibaşvili a semnat joi cererea pentru demararea procedurii speciale de recunoaştere a ţării sale drept candidat la aderarea la Uniunea Europeană, informează EFE şi AFP.

''Este o zi istorică. Semnez cererea în numele ţării'', a declarat şeful guvernului înainte de a-şi pune semnătura pe document în cadrul unei ceremonii transmise în direct la televiziune. ''Pentru noi, un viitor în Europa este singura opţiune. Este obiectivul nostru strategic'', a subliniat Garibaşvili. El a subliniat că Georgia este, din punct de vedere istoric, o ţară care aparţine culturii şi civilizaţiei europene.

Tbilisi a fost încurajat să facă acest pas după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut acest lucru luni pentru a opri aşa-numita "operaţiune militară specială" în Ucraina ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin.

Georgia, care are experienţa amară a războiului din 2008 împotriva Rusiei şi două republici separatiste recunoscute de Moscova, încearcă astfel să-şi protejeze securitatea şi să-şi garanteze sprijinul celor 27 de state membre, scrie EFE.

În 2014, Georgia a semnat Acordul de Asociere cu UE, care include Acordul de liber schimb, iar în 2017 a obţinut liberalizarea vizelor cu Uniunea Europeană.

Dacian Cioloș: "Mulțumesc, Maia Sandu, pentru curaj"

"Mulțumesc, Maia Sandu, pentru curaj, viziune și puterea de a face alegerile corecte. Destinul european al Republicii Moldova este o certitudine, pentru că ai avut puterea să crezi atunci când nimeni nu avea încredere. Ne-ai oferit un exemplu și convingerea că binele poate învinge în cele mai negre clipe.

Republica Moldova a semnat, în această seară, cererea de aderare la Uniunea Europeană. Susținerea acestui proiect devine o prioritate a mandatului meu de europarlamentar", a reacționat Dacian Cioloș, pe Facebook.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană, în același timp cu Georgia