Antena Meniu Search
x

Americanii ar putea sa nu afle niciodata motivul producerii atentatului din Boston

Anchetatorii americani risca sa nu afle niciodata cum si de ce a avut loc atentatul de la maratonul din Boston. Viata suspectului ramas in viata atarna de un fir de par.

Vezi și

Cecenul de 19 ani e in stare grava la spital, dupa ce fratele sau mai mare a fost impuscat mortal de politisti. Rudele suspectilor spun raspicat ca tinerii sunt nevinovati. Nimic din trecutul lor nu parea sa indice ca ar pregati o astfel de lovitura.

Timp de 20 de ore, Tamerlan si Djokar Tarnaev au fost cei mai vanati oameni din America. Aproape 10.000 de politisti, agenti FBI si membri ai fortelor speciale au fost pe urmele celor doi frati de origine cecena banuiti ca au comis atentatul de la maratonul din Boston, cel mai grav de dupa 11 septembrie 2001. Ironic, chiar pe 11 septembrie, dar anul trecut, Djokar primise cetatenie americana. Cei care ii cunosc ii descriu drept tineri absolut normali.

Djokar era nascut in Kirgistan si avea opt ani cand a ajuns in America. Era in anul I la o facultate din Boston, unde studia ingineria. Nascut in Daghestan, Tamerlan studiase medicina, dar intrerupsese cursurile pentru a se dedica pasiunii de a boxa. Avea legaturi cu gruparile nationaliste din Cecenia. Motiv pentru care ar fi intrat in atentia FBI.

Federalii l-au si interogat, in 2011, la solicitarea unui stat strain al carui nume nu a fost dezvaluit. Acum, FBI il foloseste drept tap ispasitor, spune mama lui Tamerlan: “Stiau tot ce face fiul meu, stiau ce site-uri acceseaza. Ii urmareau fiecare pas, iar acum spun ca a fost un act terorist. Niciodata! E o minciuna. Fiii mei sunt nevinovati”.

Anchetatorii nu cred insa in nevinovatia celor doi. Mai ales dupa arsenalul pe care fratii l-au folosit in schimbul de focuri cu politia, in campusul universitatii Dartmouth din Boston. Grav ranit, Tamerlan a murit purtand asupra lui o centura cu explozibili. Fratele sau a fost gasit dupa aproape 20 de ore. Ranit si epuizat, se refugiase intr-o barca din curtea unui localnic.

Dupa ore intregi in care orasul Boston a fost paralizat, oamenii au iesit in strada. Au sarbatorit dupa capturarea tanarului de 19 ani devenit inamicul public numarul 1.

Daca supravietuieste, pe Djokar Tarnaev il asteapta o ancheta dura, la capatul careia anchetatorii spera sa il poata acuza de terorism.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Americanii ar putea sa nu afle niciodata motivul producerii atentatului din Boston