Antena Meniu Search
x

Cum arată cel mai vechi vin din lume, descoperit în Georgia, în vase vechi de 8 mii de ani

Acestea au fost găsite în vase ce datează de acum 8.000 de ani şi reprezintă cea mai veche dovadă a producţiei vinului scoasă la lumină până acum.

Vezi și

Acestea au fost găsite în vase ce datează de acum 8.000 de ani şi reprezintă cea mai veche dovadă a producţiei vinului scoasă la lumină până acum, spun arheologii.

Urmele de vin au fost identificate în opt vase, iar cel mai vechi datează din jurul anului 5980, înainte de Hristos. Vasele din ceramică au fost descoperite în regiunea Caucazului de Sud, la 50 de kilometri de capitala Gerogiei, iar locuitorii regiunii continuă să folosească astfel de recipiente pentru depozitarea vinului şi în zilele noastre. 

David Lordkipanidze, directorul Muzeului Naţional din Georgia: "Avem o serie de probe prin care dovedim că în Georgia există deja o cultură a producerii vinului veche de 8.000 de ani. Este cel mai vechi vin, dar este important să menţionăm că Georgia are dovezi pentru producerii vinului, fără întrerupere, încă din Preistorie."

Resturile de vin, absorbite de vasele din ceramică străvechi, au fost confirmate cu ajutorul analizelor de laborator. 

Mindia Jalabadze, şeful expediţiei argeologice a muzeului: "Una dintre metodele principale a fost să luăm mostre şi fragmente din vasele ceramice şi să le trimitem pentru examinare în laboratoarele din Philadephia."

În trecut, vinul era considerat un medicament, o substanţă care influenţa procesul gândirii, dar şi un produs de mare valoare. 

Până recent, cea mai veche dovadă a producţiei de vin fusese găsită în zona Munţilor Zagros, în nord-vestul Iranului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Cum arată cel mai vechi vin din lume, descoperit în Georgia, în vase vechi de 8 mii de ani