Antena Meniu Search
x

”Vă rog, vă implor ajutaţi-ne. O să-l omoare acolo." Mama jurnalistului Roman Pratasevici cere disperată ajutor internațional

Părinții lui Roman Pratasevici cer ajutor internațional pentru eliberarea jurnalistului din Belarus, în timp ce președintele SUA, Joe Biden, a declarat că sancțiunile împotriva regimului lui Alexander Lukașenko sunt „în joc”, fără a dezvălui alte detalii.

de Redactia Observator

la 27.05.2021, 11:02

Vezi și

„Cer, cerșesc, apelez la întreaga comunitate internațională pentru a-l salva. Este un singur jurnalist, este un singur copil, dar vă rog, vă rog ... vă implor ajutaţi-ne. Vă rog să-l salvați. O să-l omoare acolo.", spune din Polonia, Natalia Pratasevici, mama jurnalistului, pentru AFP. „Avocatul a încercat să-l vadă astăzi, dar a fost refuzat, nu l-a putut vedea. Încă nu știm dacă este acolo, care este starea lui, cum se simte. Unul dintre modurile de tortură ale autorităților este de a nu spune rudelor unde sunt ținuți cei dragi până în ultimul moment”, spune soțul ei, Dmitri Pratasevici, fost soldat, relatează The Guardian.

Roman Pratasevici, în vârstă de 26 de ani, a fost reținut după ce președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, a autorizat personal deturnarea zborului Ryanair de pe ruta Grecia-Lituania. Iubita sa rusă, Sofia Sapega, a fost de asemenea arestată. Lukașenko urmează să se adreseze parlamentului din Belarus miercuri, prima apariție de la incidentul de duminică. Biden a declarat marți că sancțiunile SUA împotriva Belarusului sunt încă pe masă, dar a refuzat să ofere mai multe detalii. „Nu vreau să speculez până nu le vom finaliza”, a spus Biden.

Marți seară a fost dat publicității un videoclip cu Sofia Sapega care citește un text, aparent sub constrângere. Ea recunoaște că a administrat un canal de Telegram care a publicat informații personale despre ofițeri de poliție din Belarus și alți agenți de securitate. Belarusul ar putea plănui să o amenințe cu închisoarea pe Sapega, despre care nu se știa că a jucat un rol serios în protestele de anul trecut. Avocatul ei, Alexander Filanovici, a declarat pentru BBC că a fost reținută la un centru de detenție KGB timp de două luni ca „măsură preventivă”.

Mama lui Sapega, Anna Dudich, a declarat pentru Reuters că fiica ei a stat departe de politică. „Speranțele mele se bazează acum probabil pe un miracol și pe faptul că știu că fiica mea nu este cu vinovată cu nimic”, a spus Dudich. „Pur și simplu a apărut în locul nepotrivit la momentul nepotrivit.”

Nici Dudich, nici avocatul ei nu au putut să o contacteze pe Sapega în detenție și nici nu au fost informați cu privire la vreo acuzație împotriva ei. Sapega este în ultimul an de studii la drept internațional la Universitatea Europeană de Științe Umane din Vilnius. Dudich a spus că se teme pentru sănătatea și siguranța fiicei sale în detenție: „Este o fată foarte puternică. Va trece, va rezista, sunt sigură de asta ", a spus ea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » ”Vă rog, vă implor ajutaţi-ne. O să-l omoare acolo." Mama jurnalistului Roman Pratasevici cere disperată ajutor internațional