Valurile de caniculă extremă care au lovit Europa în iulie ar fi fost practic imposibile fără schimbările climatice cauzate de om - Studiu
Valurile de căldură extremă care au lovit Europa şi SUA în luna iulie ar fi fost "practic imposibile" fără schimbările climatice din ce în ce mai puternice, cauzate de om, arată un studiu științific, citat de BBC.
Încălzirea globală cauzată de arderea combustibililor fosili a făcut, de asemenea, ca valul de căldură care a afectat mai multe regiuni ale Chinei să fie de cel puțin 50 de ori mai probabil, mai transmit specialiștii. Schimbările climatice au dus la situaţia în care valurile de căldură sunt acum cu 2,5 °C mai ridicate în Europa, cu 2 °C în America de Nord și cu 1°C în China, mai arată studiul. Aproape toate ţările sunt nepregătite pentru valurile de caniculă mortală, avertizează experții.
Temperaturi atât de mari se vor înregistra, în contextul climatic actual, o dată la 10 ani în sudul Europei
"Rolul jucat de schimbările climatice este absolut copleșitor", a spus Friederike Otto, cercetătoare la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice și Mediu în Londra. Dacă oamenii nu ar fi ars atât de mult petrol, cărbune și gaz, aceste tipuri de valuri de caniculă ar fi extrem de rare, a declarat Otto, citat de CNN.
Dar, pe măsură ce lumea continuă să ardă combustibili fosili, valurile de caniculă nu mai sunt neobișnuite, a spus ea. În contextul climatic actual, valuri de căldură extreme precum cele cu care se confruntă lumea în prezent ar putea fi înregistrate o dată la 15 ani în SUA și Mexic, o dată la 10 ani în Europa de Sud și o dată la cinci ani în China, a mai arătat studiul.
Omenirea trebuie să se adapteze. Valurile de caniculă nu mai sunt "rare"
Autorii studiului spun că descoperirile lor evidențiază importanța ca lumea întreagă să se adapteze la temperaturi mai ridicate, deoarece valurile de caniculă nu mai sunt "rare". "Canicula este printre cele mai letale tipuri de dezastre", susţine Julie Arrighi de la Centrul Climatic al Crucii și Semilunii Roșii, unul dintre autorii studiului. Țările trebuie să construiască case rezistente la căldură, să creeze "centre de răcorire" unde oamenii să se adăpostească și să găsească modalități de a reduce temperatura în orașe, inclusiv prin plantarea mai multor copaci, transmite ea.
În iulie, au fost doborâte recorduri de temperatură în unele regiuni din China, sudul SUA și Spania. Milioane de oameni au suferit zile în şir alerte roșii de căldură extremă. Canicula poate fi o amenințare foarte gravă pentru sănătate, în special în rândul persoanelor în vârstă, avertizează experţii.
Valurile de caniculă extremă ar fi fost imposibile fără schimbările climatice
Un alt studiu estimează că peste 61.000 de oameni au murit din cauze legate de căldura extremă anul trecut din Europa. "Acest studiu confirmă ceea ce știam înainte. Arată din nou cât de mare este rolul pe care îl joacă schimbările climatice în situaţia cu care ne confruntăm în prezent", a spus Friederike Otto.
Oamenii de știință spun că deceniile în care oamenii au pompat gaze cu efect de seră în atmosferă au dus la creșterea temperaturilor la nivel global. Dar nu toate evenimentele meteo extreme pot fi legate direct de schimbările climatice, deoarece şi modelele meteorologice naturale pot juca un rol. Oamenii de știință din Marea Britanie, SUA și Țările de Jos din grupul World Weather Attribution au studiat valurile recente de căldură pentru a identifica amprenta schimbărilor climatice.
Folosind modele computerizate, cercetătorii au simulat o lume fără efectele emisiilor pompate în atmosferă la temperaturile din lumea reală, observate în timpul valurilor de caniculă. Valul de căldură din America de Nord a fost cu 2°C mai ridicat, iar cel din China a fost cu 1°C mai mare din cauza schimbărilor climatice, au concluzionat oamenii de știință.
Lumea s-a încălzit cu 1,1°C în comparație cu perioada preindustrială, înainte ca oamenii să înceapă să ardă combustibili fosili. Dacă temperatura globală va creşte cu 2°C, fapt considerat foarte probabil de experţi, deoarece țările nu reușesc să-și reducă emisiile de carbon suficient de repede, aceste evenimente vor avea loc la fiecare doi până la cinci ani, spun oamenii de știință.
Studiul a luat în considerare şi rolul pe care îl joacă El Nino, o fluctuație puternică a climei care apare în mod natural şi care a început în luna iunie. Acesta provoacă temperaturi globale mai ridicate, pe măsură ce apele calde din Oceanul Pacific se ridică la suprafață și împing căldura în aer. Studiul a concluzionat că fenomenul natural El Nino a jucat probabil un rol mic, dar că temperaturile crescute din arderea combustibililor fosili reprezintă principalul factor al valurilor de caniculă mai puternice.
Mai multe recorduri climatice au fost doborâte în ultimele săptămâni, inclusiv temperaturile medii globale și temperaturile de la suprafața mării, în special în Atlanticul de Nord. A fost înregistrat şi un nou record european de temperatură în iulie: 48°C în Sardinia.
Experții spun că viteza și sincronizarea sunt "fără precedent" și avertizează că mai multe recorduri ar putea scădea în următoarele săptămâni și luni. Incendiile periculoase din Grecia au dus la evacuare a mii de oameni din hoteluri în weekend. Specialiştii spun că vremea caniculară și uscată a creat condiții favorabile pentru ca focul să se răspândească mai ușor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰