Antena Meniu Search
x

"Vânătoare" de diplomați ruși în Europa. Peste 120 de oficiali au fost expulzaţi în doar 48 de ore. Reacția Kremlinului

Danemarca, Italia şi Suedia au anunţat marţi expulzarea a zeci de diplomaţi, după ce Germania şi Franţa au făcut acest lucru luni, după descoperirea masacrelor din orașele ucrainene după retragerea forțelor ruse. 

de Redactia Observator

la 05.04.2022, 15:04

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

În doar 48 de ore, mai multe state europene au expulzat aproximativ 120 de diplomați ruși. De la începutul războiului și pănâ în prezent, au fost expulzați 250 de oficiali, potrivit canalului Nexta. 

Danemarca

Danemarca a decis să expulzeze 15 diplomaţi ruşi, a anunţat marţi ministrul de externe Jeppe Kofod, la o zi după expulzarea masivă de diplomaţi ruşi din Franţa şi Germania din motive similare, scrie Agerpres.

'Am stabilit că aceşti 15 agenţi de informaţii expulzaţi au întreprins activităţi de spionaj pe teritoriul danez', a declarat presei Jeppe Kofod. El a subliniat că doreşte să 'trimită un semnal clar Rusiei: spionajul pe teritoriul danez este inacceptabil'.

Pe acelaşi subiect

Germania

Germania a anunţat expulzarea unui ''număr mare'' de diplomaţi ruşi - 40 conform informaţiilor difuzate de AFP - aflaţi la post la Berlin, în legătură cu războiul din Ucraina.

Ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, a subliniat că aceşti angajaţi ai ambasadei Rusiei constituie ''o ameninţare pentru cei şi cele care caută protecţie la noi''."Nu vom mai tolera acest lucru", a adăugat ea.

Franța 

Franţa va expulza 35 de diplomaţi ruşi ''ale căror activităţi sunt contrare intereselor sale'', a anunţat luni o sursă apropiată Ministerului de Externe francez. ''Această acţiune face parte dintr-un demers european'', potrivit unui comunicat al ministerului francez.

Lituania

Lituania a anunţat expulzarea ambasadorului rus în această ţară baltică ''în răspuns la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei suverane şi la atrocităţile comise de forţele armate ruse''.

Italia

Italia a decis să expulzeze 30 de diplomaţi ruşi din motive de ”securitate naţională”, a anunţat marţi, la Berlin, ministrul italian de Externe Luigi Di Maio, relatează AFP.

Roma ia această decizie în urma unor măsuri similare anunţate luni de către Germania şi Franţa, iar marţi de către Danemarca.

”Această măsură, luată de comun acord cu partenerii noştri europeni şi atlantici, a fost necesară din motive legate de securitatea noastră naţională şi în contextul situaţiei actuale a crizei legate de agresiunea nejustificată a Ucrainei de către Federaţia rusă”, a declarat şeful diplomaţiei italiene postului RaiNews24.

Suedia

Suedia va expulza trei diplomați ruși, acuzați de spionaj, a anunțat marți ministrul Afacerilor Externe Ann Linde. "Nu respectă Convenția de la Viena și sunt acuzați de oprațiuni de spionaj", a declarat ministrul. Și Belgia se alătură statelor care au luat această măsură. 

Reacția Rusiei

Kremlinul denunţă o ”lipsă de clarviziune” după ce Europa a expulzat peste 120 de diplomaţi ruşi din cauza ofensivei Rusiei în Ucrana, relatează AFP.

”Noi regretăm acest lucru”, declară purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”O reducere a posibilităţilor de a comunica la nivel diplomatic în acest condiţii dificile” denotă o ”lipsă de clarviziune care va complica şi mai mult” relaţiile Rusiei cu Uniunea Europeană (UE).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » "Vânătoare" de diplomați ruși în Europa. Peste 120 de oficiali au fost expulzaţi în doar 48 de ore. Reacția Kremlinului