Antena Meniu Search
x

Vechii adversari, împreună la Gallipoli

Astăzi se împlinesc o sută de ani de la declanşarea uneia din cele mai sângeroase bătălii ale primului război mondial: debarcarea trupelor franco-britanice la Gallipoli, în Turcia

Vezi și

Astăzi se împlinesc o sută de ani de la declanşarea uneia din cele mai sângeroase bătălii ale primului război mondial: debarcarea trupelor franco-britanice la Gallipoli, în Turcia

Peste 130.000 de soldaţi din ambele tabere au murit în luptele încheiate cu victoria forţelor otomane, sub comandament german.

Mulţi din militarii ucişi veneau din Australia şi Noua Zeelandă, iar bătălia ocupă un loc important în istoria celor două ţări. 

Urmaşii adversarilor din primul război mondial s-au întâlnit la locul bătăliei pentru a-i omagia pe eroii căzuţi într-o luptă ce avea să se dovedească fără sens. Prinţul Charles şi fiul său Harry, premierii Australiei şi Noii Zeelande s-au alăturat preşedintelui Turciei pentru a afirma că tragedia de acum un secol nu trebuie să se mai repete.

În acest an al centenarului, ceremonia a fost cea mai amplă desfăşurată vreodată la Gallipoli. Victoria de aici a fost foarte scump plătită de armata otomană care a pierdut aproximativ 87.000 de militari, în timp ce trupele aliate au înregistrat 45.000 de victime. Corpul expediţionar cuprindea soldaţi din întregul imperiu britanic de atunci, dar mai ales din Australia şi Noua Zeelandă. În aceste ţări, bătălia de la Gallipoli este amintită, în fiecare an, ca un eveniment fondator al conştiinţei naţionale.

Festivităţile din Australia şi Noua Zeelandă au început, conform tradiţiei, înaintea zorilor, prin slujbe religioase la care au asistat, anul acesta, zeci de mii de oameni. Ceremoniile puteau fi îndoliate de un atac terorist. Un băiat de numai 14 ani, din nordul Angliei, este acuzat că a instigat, prin mesaje electronice, adolescenţi din Australia să decapiteze o persoană chiar în această zi festivă. Atât englezul cât şi corespondenţii săi de la antipozi au fost arestaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Vechii adversari, împreună la Gallipoli