Antena Meniu Search
x

Video Venezuela, la un pas să anexeze o regiune din Guyana. Este cât Grecia şi bogată în petrol şi gaze. Ordinul dat de Maduro a pus armata vecină în alertă

Președintele Nicolas Maduro a ordonat companiilor de stat să înceapă imediat să exploateze  petrolul, gazele și mineralele din regiunea Essequibo din Guyana, relatează The Guardian. Este vorba de un teritoriu mai mare decât Grecia și bogat în petrol și minerale, asupra căruia Venezuela şi-a revendicat suveranitatea. Duminică venezuelenii au votat într-un referendum în favoarea "integrării" regiunii bogate în petrol. Guyana a acuzat o tentativă de anexare a teritoriului ei.

de Redactia Observator

la 06.12.2023, 20:27

Vezi și

Președintele venezuelean îşi continuă planurile de a anexa Essequibo, o regiunea bogată în petrol, controlată de Guyana, ţara vecină. După refendumul de duminică, Nicolas Maduro a anunţat că va începe imediat acordarea licențelor pentru explorarea și exploatarea petrolului, gazelor și mineralelor din "Essequibo-ul nostru".

Nicolas Maduro ordonat, de asemenea, crearea unor filiale locale ale companiilor publice venezuelene, inclusiv gigantul petrolier PDVSA și conglomeratul minier Corporacion Venezolana de Guayana.  Totodată a propus parlamentului să adopte un proiect de lege care să facă regiunea respectivă parte din Venezuela. Guyana și-a pus forțele de apărare în alertă totală ca răspuns.

Guyana consideră referendumul un pretext pentru anexarea teritoriului ei. A făcut apel la Curtea Internațională de Justiție, instanța supremă a Națiunilor Unite, care a ordonat vineri Venezuelei să nu ia nicio măsură de a schimba status quo-ul până când un tribunal nu se va pronunța asupra revendicărilor celor două țări, lucru care ar putea dura ani.

De ce revendică Venezuela Essequibo 

Pe acelaşi subiect

Venezuela revendică de câteva decenii teritoriul de 160.000 de kilometri pătraţi, denumit şi Guayana Esequiba şi care reprezintă peste două treimi din Guyana, adăpostind 125.000 de locuitori, o cincime din populaţia ţării. Caracas susţine că fluviul Essequibo trebuie să fie frontiera naturală, cum era în 1777, pe vremea imperiului spaniol.

La rândul său, Guyana, care dispune de unele din cele mai mari rezerve de petrol per capita din lume, consideră că frontiera este cea care datează din perioada colonială britanică şi a fost stabilită în 1899 de o curte de arbitraj. Pentru a o valida, Georgetown a sesizat CIJ, cea mai înaltă instanţă judiciară a ONU.

În marja scrutinului COP28 din Dubani, reprezentanţi ai puterii venezuelene au difuzat un video arătând cum amerindieni din teritoriu înlocuiesc un steag guyanez cu unul venezuelean, filmul fiind calificat de Georgetown drept "fals" şi "propagandă de război". Conform explicaţiilor din filmare, este vorba de drapelul pe care preşedintele guyanez l-a arborat în mod simbolic pe 24 noiembrie în munţii Pacaraima din zona contestată, cu o săptămână înainte de referendum. 

Are vreo consecinţă referendumul din Venezuela de integrare a regiunii Essequibo?

Nicolas Maduro a salutat duminică o "victorie zdrobitoare" a taberei DA la referendum, susţinând că venezuelenii au făcut astfel "primii paşi dintr-o etapă istorică în lupta pentru ceea ce le aparţine, pentru a recupera ceea ce ne-au lăsat eliberatorii".

Consiliul electoral a mai informat că la scrutin au fost înregistrate aproape 10,5 milioane de voturi, fără a da cifre cu privire la participare. Circa 20,7 milioane de venezueleni au fost chemaţi la urne. Jurnaliştii AFP din Caracas sau cei din Ciudad Guyana, capitala regiunii venezuelene limitrofe cu Essequibo, au constatat doar o prezenţă moderată către birourile de vot. Alegătorii au avut de răspuns la cinci întrebări, în esenţă dacă sunt de acord să nu recunoască competenţa Curţii internaţionale de justiţie (CIJ), sesizată de Guyana, şi să integreze acest teritoriu Venezuelei.

Referendumul nu va avea consecinţe pe termen scurt, nefiind vorba de un vot de autodeterminare a teritoriului aflat în Guyana, dar a stârnit îngrijorare atât la Georgetown, capitala Guyanei, cât şi pe scena internaţională. "Această victorie aparţine întregului popor venezuelean, fără discriminare", a insistat Maduro.

Opoziţia venezueleană, care revendică Essequibo, s-a arătat în schimb rezervată, nedorind să-şi manifeste susţinerea faţă de putere în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2024. Principala lideră a opoziţiei, Maria Corina Machado, a calificat de altfel referendumul drept o încercare de distragere a atenţiei de la criză.

Caracas a asigurat că nu caută un motiv de a invada Essequibo, aşa cum se tem locuitorii Guyanei, unde mii de persoane au format lanţuri umane pentru a-şi demonstra ataşamentul faţă de teritoriu. La rândul său, preşedintele ţării, Irfaan Ali, i-a asigurat duminică pe compatrioţi că nu au "de ce să se teamă în orele, zilele şi lunile care vin".

"Prima noastră linie de apărare este diplomaţia şi suntem într-o poziţie foarte, foarte puternică", a adăugat acesta, subliniind că Guyana dispune de un vast sprijin internaţional şi îndemnând Venezuela la "maturitate şi responsabilitate". Tensiunile au crescut în ultimele luni, mai ales după o nouă descoperire de ţiţei, în octombrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Venezuela, la un pas să anexeze o regiune din Guyana. Este cât Grecia şi bogată în petrol şi gaze. Ordinul dat de Maduro a pus armata vecină în alertă