Antena Meniu Search
x

”Versanții munților s-au prăbușit. Distrugerea nu poate fi înțeleasă”. Ce a rămas în urma unui potop istoric în Canada

Inundațiile și alunecările de teren au devastat coasta de vest a Canadei și a Statelor Unite, la câteva luni după ce regiunea a suferit un val de căldură record. Un potop istoric a adus ploi record în provincia Columbia Britanică din Canada și statul Washington din SUA între sâmbătă și luni.

de Redactia Observator

la 18.11.2021, 13:17

Vezi și

A fost decretată stare de urgenţă în Canada, după ce ţara a fost lovită de cea mai puternică furtună din ultimul secol. O femeie a murit şi mai mulţi oameni sunt daţi dispăruţi după ce o alunecare de teren s-a produs pe o autostradă. Ploile torenţiale au inundat oraşul Vancouver, mai multe maşini au fost luate de viitură iar noaptea trecută, mii de oameni au fost evacuaţi. Aproape 300 de oameni au fost salvaţi cu elicopterul. Unele părţi ale oraşului sunt complet izolate după ce drumurile de acces au fost blocate şi zeci de mii de locuinţe au rămas fără electricitate. Vremea capriocioasă le dă bătai de cap şi americanilor. Și statul Washington se confruntă cu inundaţii.

Premierul din Columbia Britanică dă vina pe încălzirea globală pentru inundațiile devastatoare

În Columbia Britanică au fost trimişi soldaţi pentru a-i ajuta pe localnicii blocați și a căuta victime în zonele afectate de alunecări de teren și inundații după furtună puternică. În două zile pe coasta de nord-vest, în Canada și SUA, a plouat cât într-o lună. ”Ploile abundente, vânturile puternice, inundațiile au devastat comunități întregi din provincia noastră. Environment Canada a numit acest eveniment unul care se petrece la 100 de ani, dar știm că probabilitatea crescută de furtuni extreme este cauzată de criza climatică”, a spus John Horgan, premierul din Columbia Britanică.

La sud, în statul Washington, nivelul apei a dat semne de scădere miercuri, după ce inundațiile au afectat trei sferturi din casele oraşului de graniță Sumas, lăsând 1.600 de locuitori fără curent și alte câteva sute sinistrate. 

Pe acelaşi subiect

În orașul canadian Abbotsford, echipajele de urgență au salvat 184 de oameni. „Îl implor pe oricine ascultă asta să respecte ordinul de evacuare și să plece. Mâine dimineață poate fi prea târziu”, i-a avertizat primarul pe localnici. O localnică a declarat că ea și o altă familie au dormit într-un McDonald’s din Abbotsford, după ce au fugit din casele lor.  „Mulți oameni au dormit în mașinile lor peste noapte”, a spus ea. Cu oraşul sub ape, managerul restaurantului a folosit o barcă pentru a salva oamenii.

Instalația de tratare a apei dintr-un alt oraș canadian, Merritta a fost suprasolicitată de inundații, apa din oraș a ajuns infestată cu scurgerile din canalizare și a devenit nepotabilă. În ultima noapte peste oraşul inundat a nins, dar zeci de localnici au refuzat să plece, din cauza temerilor că locuinţele vor fi jefuite. 

Mike Farnworth, ministrul Siguranței Publice din Columbia Britabică, a numit furtuna extremă „un potop total, fără precedent, torenţial, cum nu l-am mai văzut până acum. Lucrurile despre care credeam că vor fi mereu acolo – cum ar fi podurile de pe autostrăzi construite acum 30 de ani și care făceau parte din viața noastră – au fost distruse în totalitate. Versanții munților s-au prăbușit pe drumuri. Nivelul de distrugere este greu de înțeles.” „Drumurile către comunitatea noastră sunt acoperite de ape”, a povestit un localnic de lângă orașul Chilliwack, la 100 km est de Vancouver. „Suntem înconjurați de apă. A plouat atât de tare încât simțeai că ești sub duș timp de 24 de ore”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » ”Versanții munților s-au prăbușit. Distrugerea nu poate fi înțeleasă”. Ce a rămas în urma unui potop istoric în Canada