Antena Meniu Search
x

Video Victorie de moment pentru cei care cer demisia lui Benjamin Netanyahu. Premierul Israelului a anunțat că amână reforma justiției care a scos mii de persoane în stradă

Revoltă şi furie în Israel. Zeci de mii de oameni cer demisia lui Benjamin Netanyahu, după ce acesta l-a demis pe ministrul apărării. Oficialul ceruse suspendarea reformei justiţiei, care, cred oamenii, urmăreşte chiar subordonarea acesteia. Protestul început ieri a continuat și azi cu o uriaşă grevă sindicală care a dus la închiderea aeroportului din Tel Aviv. Agerpres transmite că premierul a amânat pentru luna viitoare decizia privind planul extrem de contestat de reformă a justiţiei, în contextul temerilor că cea mai gravă criză naţională din Israel din ultimii ani ar putea duce la fracturarea coaliţiei sale sau ar risca să escaladeze în violenţă

de Redactia Observator

la 27.03.2023, 20:43

Vezi și

Au fost proteste de amploare în Tel Aviv. Demonstranţii au blocat principala arteră care traversează metropola, au incendiat mobilierul stradal şi s-au răfuit cu forţele de ordine. Vor demisia premierului Benjamin Netanyahu, pe care îl acuză că vrea să modifice legile justiţiei pentru a scăpa de propriile dosare penale. 

Furia mulţimii a fost alimentată de demiterea ministrului Apărării, după ce acesta a cerut suspendarea adoptării legilor justiţiei. Manifestaţiile au continuat şi azi cu o uriaşă grevă sindicală, care a blocat activitatea aeroportului Ben Gurion. 

Orna Barbivai, parlamentar din Opoziţie: "Trebuie să interzicem această reformă, să scăpăm de ea definitiv şi să ne gândim împreună cum putem asigura un viitor mai bun pentru toţi cetăţenii Israelului." 

Yulia Malinovsky, parlamentar din Opoziţie: "Statul Israel merită o conducere mai bună, o guvernare mai bună, iar tu (Benjamin Netanyahu, n.r.) trebuie să pleci acasă. Nu eşti legitim." 

Pe acelaşi subiect

Victorie de moment pentru protestatari

Nu este clar încă dacă amânarea proiectului de lege pentru următoarea sesiune parlamentară, anunţată de partenerul de extremă-dreapta din coaliţia de guvernare, Puterea Evreiască, va da satisfacţie părţilor sau va detensiona o criză despre care şeful armatei, locotenent-generalul Herzi Halevi, a spus luni că reprezintă un moment fără precedent.

Ministrul Securităţii, Itamar Ben-Gvir, radical de dreapta, a spus că a fost de acord cu amânarea în schimbul unui angajament de a înainta proiectul de lege în următoarea sesiune a parlamentului. Oponenţii acestui plan de a înăspri controlul parlamentului asupra proceselor judiciare au atras atenţia că acesta reprezintă o ameninţare pentru democraţie şi au mobilizat proteste ample împotriva sa. Susţinătorii legii, inclusiv fanii de fotbal de extremă-dreapta, au promis că vor contracara demonstraţiile.

Zborurile de pe Aeroportul Ben Gurion au fost oprite la sol, iar porturile maritime, băncile, spitalele şi serviciile medicale urmau de asemenea să îşi înceteze activitatea, în contextul în care şeful sindicatului naţional Histadrut a făcut apel la o grevă generală pentru a opri avansul schimbărilor judiciare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Victorie de moment pentru cei care cer demisia lui Benjamin Netanyahu. Premierul Israelului a anunțat că amână reforma justiției care a scos mii de persoane în stradă