Antena Meniu Search
x

Viitorul Cataloniei este în mâinile Madridului! Senatulul spaniol decide joi dacă îi acordă premierului spaniol puterea de a-l demite pe liderul catalan

Senatulul spaniol va decide, astăzi, dacă îi va acorda premierului Mariano Rajoy puterea de a demite liderul catalan prin declanşarea Articolului 155.

Vezi și

Senatulul spaniol va decide, astăzi, dacă îi va acorda premierului Mariano Rajoy puterea de a demite liderul catalan prin declanşarea Articolului 155. Seara trecută, executivul separatist a anunţat că nu va convoca alegeri anticipate şi lasă Parlamentul regional să ia o decizie cu privire la declararea independenţei Cataloniei.

După ce a amânat de două ori conferinţa de presă, liderul separatist de la Barcelona a făcut mult-aşteptatul anunţ prin care a declarat că nu poate, încă, să facă o mişcare pentru a bloca activarea Articolului 155. 

Liderul catalan, Carles Puigdemont: "Am fost gata să cer organizarea acestor alegeri dacă aş fi primit asigurări privind normalitatea absolută a desfăşurării lor. Nu există garanţii care să justifice o cerere de organizare de alegeri, astăzi."

Starea de incertitudine din întreaga ţară a fost amplificată şi mai mult după şedinţa Parlamentului catalan. 

Lluis Corominas, purtătorul de cuvânt al lui Junts Pel Si: "Drept răspuns la agresiune, care este activarea Articolului 155 din Constituţie, noi continuăm să urmăm mandatul oamenilor din Catalonia, dat de Referendumul de la 1 octombrie."

Sesiunea, însă, s-a încheiat fără nicio concluzie. Va fi reluată astăzi, la orele prânzului. 

Discursul lui Carles Puigdemont a coincis cu o manifestaţie de amploare la Barcelona. Mii de studenţi au protestat faţă de planurile Guvernului spaniol de a suspenda autonomia regiunii. Tinerii au ajuns în faţa clădirii guvernului catalan şi au cerut declararea independenţei şi eliberarea celor doi lideri arestaţi pentru manifestaţiile violente desfăşurate pe 20 septembrie. 

Senatul de la Madrid se va reuni astăzi pentru voul asupra suspendării autonomiei regiunii. Premierul Mariano Rajoy are ca ţintă finanţele, poliţia şi televiziunea regională. Iar Guvernul de la Barcelona ar putea fi destituit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Viitorul Cataloniei este în mâinile Madridului! Senatulul spaniol decide joi dacă îi acordă premierului spaniol puterea de a-l demite pe liderul catalan