Antena Meniu Search
x

Viktor Orban ar putea deveni șeful Consiliului European. Scenariul de care se teme toată UE

Președintele Consiliului European, Charles Michel, va candida la alegerile eurpoparlamentare şi îşi va părăsi postul cel mai târziu la jumătatea lui iulie dacă va fi ales. Asta înseamnă că liderii UE vor trebui să cadă rapid de acord asupra unui succesor în Consiliu. Dacă nu o vor face, premierul Viktor Orban ar urma să conducă întâlnirile. Ungaria va prelua în iulie președinția rotativă a Consiliului UE.

de Redactia Observator

la 08.01.2024, 22:00

Vezi și

Un Viktor Orban scăpat de sub control, aflat la conducerea Consiliul European timp de șase luni după alegerile europene din 2024 este un scenariu pe care majoritatea restului de 26 de lideri ai țărilor UE vor cu disperare să îl evite, având în vedere escaladarea tensiunilor în legătură cu sprijinul UE pentru Ucraina și încălcările statului de drept din Ungaria, relatează Politico

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va candida la alegerile pentru Parlamentul European din iunie şi îşi va părăsi postul cel mai târziu la jumătatea lui iulie dacă va fi ales. "Am decis să candidez la alegerile europene din 2024", a spus Charles Michel. "Dacă voi fi ales, îmi voi ocupa locul. Consiliul European poate anticipa şi numi un succesor până la sfârşitul lui iunie, începutul lui iulie", a declarat el.

Charles Michel, 48 de ani, este un fost prim-ministru belgian şi este preşedintele Consiliului European, grupul de lideri din cele 27 de state membre UE, de la sfârşitul anului 2019. El va deschide lista partidului său belgian de centru-dreapta, Mouvement Reformateur. 

Este pentru prima dată când un președinte în exercițiu al Consiliului va fi candidat la alegerile parlamentare europene. În mod normal, Michel ar fi trebuit să rămână în funcție până la sfârșitul lunii noiembrie, când va fi instalat noul Colegiu al Comisarilor, desemnat o dată la 5 ani. Deși decizia lui Michel de a candida este legală, ea pune o presiune suplimentară asupra liderilor europeni, care în mod normal au mult timp la dispoziţie pentru a decide împărţirea funcţiilor de vârf.

După alegerile europarlamentare din 6-9 iunie în toate cele 27 de țări ale UE, liderii europeni au programate întâlniri pe 17 iunie și din nou pe 27-28 iunie. În cadrul acestor întâlniri, cel mai probabil vor încerca să ajungă la un acord cu privire la înlocuitorul lui Charles Michel, deși șeful Consiliului European este ales de obicei după lungi negocieri politice la finalul alegerilor când partidele din UE îşi împart între ele funcţiile de top. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Viktor Orban ar putea deveni șeful Consiliului European. Scenariul de care se teme toată UE