Antena Meniu Search
x

O nouă tulpină de virus gripal cu potenţial pandemic, descoperită la porci, în China

O nouă tulpină de gripă, care are potențialul de a deveni pandemică, a fost identificată în China de oamenii de știință.

de Redactia Observator

la 01.07.2020, 22:43

Un nou virus gripal cu potenţial pandemic, descoperit în China - Profimedia Images/Foto de arhivă
  • Cercetătorii spun că poate fi periculos pentru om
  • Ar avea şi potenţial pandemic

Tulpina respectivă a apărut recent și e purtată de porci, dar pot infecta oamenii, susţin oamenii de ştiinţă, citaţi de bbc.com.

Cercetătorii sunt îngrijorați că ar putea suferi mutaţii în continuare, astfel încât să se poată răspândi cu ușurință de la o persoană la alta și să declanșeze un focar global.

Ei spun că noul virus are "toate reperele" de a fi extrem de adaptabil pentru a infecta oamenii și are nevoie de monitorizare atentă.

Noua tulpină de gripă identificată în China este similară gripei porcine din 2009, dar cu unele modificări. Până în prezent, nu a reprezentat o mare amenințare, dar prof. Kin-Chow Chang și colegii care au studiat-o, spun că este necesară o atenţie sporită. 

Virusul, pe care cercetătorii îl numesc G4 EA H1N1, se poate dezvolta și se poate înmulți în celulele care aliniază căile respiratorii umane.

Ei au găsit dovezi ale infecției recente începând de la persoane care au lucrat în abatoare și în  industria porcină din China.

Vaccinurile antigripale nu par să protejeze împotriva acestuia, deși ar putea fi adaptate pentru a face acest lucru, dacă este nevoie.

Prof. Kin-Chow Chang, care lucrează la Universitatea Nottingham din Marea Britanie, a declarat pentru BBC: "Acum suntem distrași de coronavirus și pe bună dreptate, dar nu ar trebui să-l ignorăm".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » O nouă tulpină de virus gripal cu potenţial pandemic, descoperită la porci, în China