Antena Meniu Search
x

Virusul ZIKA a fost clonat. De ce au făcut cercetătorii asta

Cercetătorii americani au creat o clonă a virusului Zika, ceea ce ar putea conduce la accelerarea cercetării în curs de desfășurare pentru dezvoltarea unui vaccin și a unui medicament antiviral.

Cercetătorii americani au creat o clonă a virusului Zika, ceea ce ar putea conduce la accelerarea cercetării în curs de desfășurare pentru dezvoltarea unui vaccin și a unui medicament antiviral.

Această descoperire, publicată în revista 'Cell Host and Microbe', ar trebui să-i ajute, de asemenea, pe virusologi să determine dacă tulpinile actuale reprezintă mutații ale virusului Zika care îi permit să se răspândească mai repede și să provoace simptome mai severe.

"Noua clonă a virusului Zika - care se adaugă la dezvoltarea unui model matematic al infecțiilor transmise de țânțari, precum și a unui model de cercetare pe animale, mai precis pe șoareci - reprezintă un progres important pentru a determina de ce acest virus cauzează malformații grave, cum ar fi microcefalia la făt", a spus Pei-Yong Shi, profesor la University of Texas Medical Branch, unul dintre principalii autori ai lucrării.

Potrivit acestuia, "această clonă nouă este un pas crucial în dezvoltarea unui vaccin și a unui antiviral împotriva Zika".

Institutul american de alergii și de boli infecțioase va începe în septembrie un studiu clinic cu un vaccin anti Zika experimental pentru a testa siguranța sa.

După detectarea sa în urmă cu 60 de ani, virusul Zika a rămas mult timp necercetat, infectând minor oamenii și provocând puține simptome benigne. "Dar, din 2007, el este responsabil pentru focarele frecvente legate de boli grave, cum ar fi microcefalia și sindromul Guillain-Barré, care provoacă paralizia temporară la adulți", au spus cercetătorii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat în februarie anul acesta că infecția cu virusul Zika este o urgență medicală la nivel mondial, în timp ce virusul se răspândea rapid în America de Sud, în special Brazilia. În această țară, numărul de cazuri de microcefalie a crescut semnificativ, cu 1.271 de copii născuți cu malformații cerebrale de la începutul epidemiei actuale în anul 2015.

Sursa: Agerpres.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Virusul ZIKA a fost clonat. De ce au făcut cercetătorii asta