VIDEO EXCLUSIV Reportaj din infernul refugiaţilor care trăiesc într-o tabără din Belgrad
La doi paşi de România, peste o mie de oameni trăiesc în condiţii de neimaginat, îndură frigul şi mizeria în clădiri dezafectate din Belgrad. Refuzul autorităţilor vecine de a-şi deschide frontierele ar putea da naştere unei noi rute principale, prin ţara noastră. O echipa Observator a petrecut câteva zile alături de refugiaţii care traiesc la limita supravieţuirii, în Belgrad, şi le-a aflat poveştile
La doi paşi de România, peste o mie de oameni trăiesc în condiţii de neimaginat, îndură frigul şi mizeria în clădiri dezafectate din Belgrad. Refuzul autorităţilor vecine de a-şi deschide frontierele ar putea da naştere unei noi rute principale, prin ţara noastră. O echipa Observator a petrecut câteva zile alături de refugiaţii care traiesc la limita supravieţuirii, în Belgrad, şi le-a aflat poveştile.
În colţul unei curţi mizere din Belgrad, câţiva tineri se încălzesc la un foc de lemne. Sunt minus 16 grade Celsius. În aşteptarea unicei mese pe care o primesc de la o asociaţie de voluntari, fierb lapte în singura oală de care au făcut rost şi mai aruncă un lemn în singura lor sursă de căldură.
-Noaptea trecută nu am putut dormi deloc. Am avut o singură pătură şi am dormit aici, pe pământ !
Abdul are 23 de ani, este student la medicină şi vine din Pakistan. Blocurile din spatele gării centrale din Belgrad îi sunt casă de mai bine de 4 luni. A încercat de două ori să treacă graniţa în Ungaria dar a fost întors din drum. La doi paşi, România ar putea fi următoarea încercare.
-Am venit prin Iran, Turcia, apoi Grecia, Bulgaria, Serbia. Aştept aici deschiderea graniţelor din Ungaria sau Croaţia...
La fel ca Naimad, toţi imigranţii se tem că, odată înscrişi într-un centru destinat lor, vor fi repartizaţi potrivit cotelor impuse de Uniunea Europeană ţărilor membre. România ar trebui să primească un număr de 6 mii 300 de imigranţi însă majoritatea nu vor să ajungă la noi. Preferă să îndure frigul din ţările în care au rămas blocaţi.
-Este foarte frig, mai ales pe timpul nopţii, nici nu mai gândesc limpede, creierul parcă nu mai funcţionează . Este frig, am păduchi pe corp, pentru că nu sunt duşuri, nu este viaţa mai bună pentru care am venit!
-Frontierele sunt problema. Avem nevoie de mâncare, apă şi medici, vrem să învăţăm şi nu mai vrem războaie. Sunt doar câteva dintre mesajele pe care refugiaţii le-au scris pe zidurile clădirilor abandonate.
Serbia se află pe aşa numita rută balcanică, folosită de sute de mii de imigranţi şi refugiaţi pentru a intra în Europa. De când Croaţia, Macedonia, Serbia, Slovenia şi Austria şi-au închis frontierele, mii de solicitanţi de azil au rămas blocaţi, pe drum, expuşi vremii şi traficanţilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰