Antena Meniu Search
x

Ucraina respinge propunerea lui Macron ca Rusia să primească garanții de securitate și vrea un tribunal internațional pentru Putin și apropiații săi

"Ucrainenii trebuie să facă totul pentru a supravieţui acestei ierni". Este apelul preşedintelui Zelenski către cetăţeni, într-un moment în care sute de localităţi ucrainene sunt încă lipsite de energie electrică din cauza atacurilor Rusiei. În aceste condiţii, propunerea preşedintelui Macron, ca Rusia să primească garanţii de securitate la încheierea războiului, este sever criticată la Kiev. Conducerea Ucrainei doreşte, dimpotrivă, să convingă ONU să înfiinţeze un tribunal special internaţional care să-i judece pe Vladimir Putin şi pe asociaţii săi de la Kremlin. 

de Redactia Observator

la 05.12.2022, 07:52

Ucraina respinge propunerea lui Macron ca Rusia să primească garanții de securitate și vrea un tribunal internațional pentru Putin

În timp ce bombardamentele continuă la Herson, atacat de cinci ori în 24 de ore, demnitarii ucraineni resping, în mesaje pe Twitter, ideea garanţiilor de securitate pentru Rusia. "Lumea civilizată este cea care are nevoie de garanţii de securitate în faţa intenţiilor barbare ale Rusiei", a scris un consilier al preşedintelui Zelenski. 

Secretarul Consiliului Naţional de Securitate s-a întrebat: "Cine doreşte să ofere garanţii de securitate unui stat terorist şi ucigaş?" El a evocat, în schimb, crearea unui tribunal asemenea celui de la Nurnberg pentru judecarea liderilor ruşi care au ordonat invazia. Un proiect de rezoluţie în acest sens, deja elaborat de Ucraina, ar putea fi supus Adunării Generale a ONU unde Rusia nu are drept de veto.

Volker Turk, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului: "Războiul este ceva lipsit de sens, asemenea masacre sunt total inacceptabile şi fără niciun sens."

Zelenski, apel la unitate în fața ruților și a temperaturilor scăzute

Pe acelaşi subiect

Dacă la Herson s-a restabilit alimentarea cu energie electrică pentru 85% din consumatori, în alte regiuni ale ţării, peste 500 de localităţi sunt în beznă şi fără căldură, în timp ce temperatura medie a coborât deja sub zero grade. Preşedintele Zelenski nu ascunde dificultăţile dar îi îndeamnă pe oameni să fie uniţi ca să poată rezista. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Trebuie să facem totul pentru a supravieţui acestei ierni, oricât de grea va fi. Rezistaţi şi vom rezista cu toţii. Pentru a trece prin iarnă, trebuie să fim mai rezilienţi şi mai uniţi ca oricând. Nu pot fi permise niciun fel de conflicte interne şi dezordini care ne-ar slăbi pe toţi."

Iar în Marea Neagră, ruşii au concentrat un număr fără precedent de nave de desant, inclusiv unele din Marea Baltică şi chiar din Arctica. Agenţia Tass precizează că navele sunt "pregătite pentru misiuni în cadrul operaţiunii militare speciale", ceea ce arată că Moscova este încă departe de pace. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ucraina respinge propunerea lui Macron ca Rusia să primească garanții de securitate și vrea un tribunal internațional pentru Putin și apropiații săi