Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin acuză Ucraina de atac terorist în Briansk, și-a anulat o vizită. Kievul denunţă o ''provocare deliberată'' a Moscovei

Război în Ucraina, ziua 372. Atacul "sabotorilor ucraineni" în Briansk, la granița cu Ucraina, este un act terorist, a declarat joi Vladimir Putin în timpul unei videoconferinţe, relatează TASS. Potrivit autorităţilor ruse, un "grup de recunoaştere şi sabotaj" ucrainean s-a infiltrat în regiunea Briansk, în satul Lubecianie, şi a deschis focul asupra unei maşini, provocând moartea unui locuitor şi rănind un copil. Moscova denunță un atac terorist și acuză Ucraina. Kievul respinge acuzațiile și susține că este vorba de o "provocare deliberată". Putin şi-a anulat o vizită programată în Caucazul de Nord, sub pretextul situaţiei din regiunea rusă Briansk.

de Redactia Observator

la 02.03.2023, 18:31

Vezi și

"Un grup de sabotori ucraineni s-a infiltrat în două sate, luând ostatici localnici într-unul dintre ele. Soldații din Rosgvardia au intrat în luptă cu militanții" - întreaga presă din Rusia vorbeşte despre aceste atacuri petrecute azi pe pâmânt rusesc, mai exact în regiunea de graniţă Briansk. Este vorba despre două sate: Lubecianie şi Suşani, aflate la doar câţiva kilometri de frontiera de nord a Ucrainei, foarte aproape şi de cea cu Belarus. Kremlinul tratează acţiunea ca pe un atac terorist şi anunţă că un locuitor a fost ucis şi un copil de 10 ani a fost rănit.

Se vorbeşte de un grup de câteva zeci de persoane pe care serviciul de securitate FSB şi forţele armate iau măsuri să-l anihileze. Reacţia de la Kiev nu a întârziat: Mihailo Podoliak, un important consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski spune că totul este "o provocare clasică deliberată. Federaţia Rusă vrea să-şi sperie poporul pentru a justifica atacul asupra unei alte ţări". Oficialii ucraineni sugerează chiar că ar fi vorba despre membri ai grupării de mercenari Wagner, care ar fi evadat din tabăra de antrenament locală.  De altfel, retorica despre un atac sub steag fals a fost extrem de prezentă în ultima săptămână. Situaţia din Briansk l-a făcut însă pe  Vladimir Putin să-şi anuleze vizita planificată în Stavropol. 

"Astăzi au comis un alt act de terorism, o altă crimă, au intrat în zona de frontieră şi au deschis focul asupra civililor. Au văzut că era o maşină civilă, au văzut că acolo stăteau civili şi copii, nu, era o maşină obişnuită, au deschis focul asupra lor. Nu ne vor învinge! Nu vor scăpa nepedepsiţi!", a declarat Vladimir Putin.

Liderul rus şi-a anulat o deplasare în Caucazul de Nord, iar Kremlinul a informat ulterior că vizita la Stavropol a fost anulată din cauza situaţiei din regiunea rusă Briansk, unde, potrivit Moscovei, s-ar desfăşura o operaţiune "teroristă" a unor "sabotori ucraineni". Ucraine susţine că este o provocare clasică a Rusiei. 

Pe acelaşi subiect

Potrivit Moscovei, joi, "sabotori ucraineni" s-au infiltrat joi în două sate din regiunea Briansk, de la graniţa cu Ucraina şi Belarus, iar FSB şi Garda Naţională desfăşoară "o operaţiune de eliminare" cu care Vladimir Putin este ţinut permanent la curent. Anterior, presa rusă pretindea că un grup de sabotori ucraineni care a pătruns pe teritoriul rus, în Briansk, ar fi ucis mai mulți săteni și ar fi luat ostatici.

Afirmaţiile Moscovei, negate de Kiev, nu pot fi verificate în mod independent, dar Rusia pregăteşte opinia publică de câteva zile că Ucraina ar pune la cale "acţiuni provocatoare", o strategie propagandistică ce ar putea urmări distragerea atenţiei de la situaţia de pe front şi ralierea bloggerilor naţionalişti deveniţi tot mai critici în ultima vreme faţă de Kremlin. Ar putea semnala, totodată, pretextul pentru începerea unei noi ofensive asupra Ucrainei, preconizate de cevas timp. 

Pe de altă parte, în discursul rostit marţi în faţa conducerii FSB, Putin le atrăgea atenţia agenţilor de securitate că trebuie să fie pregătiţi de "atacuri teroriste" pe care le-ar pregăti inamicul, inclusiv cu sprijinul Occidentului.

"Combaterea ameninţării teroriste rămâne o sarcină urgentă. În ultimul an, numărul acestor infracţiuni a crescut. În mod evident, acest lucru se datorează atât încercărilor regimului de la Kiev de a folosi metode teroriste - suntem conştienţi de acest lucru, acestea sunt folosite de mult timp de către ei în Donbas -, cât şi dorinţei Occidentului de a reînvia celulele extremiste şi teroriste ale vechilor lor prieteni, în ghilimele, de pe teritoriul nostru. Şi ştim că ei nu s-au dat niciodată înlături în a se folosi atât de radicali, cât şi de extremişti în avantajul lor, în ciuda tuturor declaraţiilor zgomotoase despre lupta împotriva terorismului internaţional. Ei folosesc întotdeauna împotriva noastră ceea ce au la îndemână, ceea ce pot folosi. Întotdeauna a fost aşa - şi încă este aşa", a spus Putin în faţa conducerii FSB.

"În acest sens, trebuie să supraveghem în mod constant şi atent infrastructura critică, locurile de prezenţă în masă a oamenilor, nodurile de transport, întreprinderile complexului militar-industrial şi complexul de combustibili şi energie", a adăugat el.

''Sabotori'' ucraineni în Rusia: Kievul denunţă o ''provocare deliberată'' a Moscovei

Preşedinţia ucraineană a denunţat joi ca pe o "provocare deliberată" a Moscovei informaţiile difuzate de autorităţile ruse privind infiltrarea unor "sabotori" ucraineni într-o regiune frontalieră rusă, relatează AFP. "Povestea privind grupul de sabotaj ucrainean în Rusia este o provocare deliberată clasică. Rusia vrea să-şi înspăimânte populaţia pentru a-şi justifica" invazia din Ucraina, a postat pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei.

El a sugerat că incidentul raportat de serviciile ruse de securitate şi de guvernatorul local în regiunea frontalieră Briansk ar putea fi legat de acţiunea "partizanilor" ruşi, care operează utilizând metode de gherilă. "Mişcarea partizanilor în Rusia se întăreşte şi devine mai agresivă. Temeţi-vă de partizanii voştri...", a mai afirmat Podoliak.

Regiunile ruse frontaliere cu Ucraina au fost vizat în mai multe rânduri de bombardamente de la începutul invaziei în urmă cu un an, dar este foarte rar ca autorităţile ruse să se refere la un grup de sabotori, notează AFP. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin acuză Ucraina de atac terorist în Briansk, și-a anulat o vizită. Kievul denunţă o ''provocare deliberată'' a Moscovei