Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin anunță că Rusia e pregătită să intervină militar în Belarus, în sprijinul lui Lukașenko

Rusia și-a anunțat suportul pentru președintele Belarusului, după o zi marcată de manifestații pro și anti-Lukașenko la Minsk. Vladimir Putin i-a transmis omologului său din Belarus că este dispus să intervină și militar, dacă va fi nevoie.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 16.08.2020, 18:22

Vladimir Putin anunță că Rusia e pregătită să intervină militar în Belarus, în sprijinul lui Lukașenko
Zeci de mii de oameni au participat la mitingul anti-Lukașenko, la Minsk - Profimedia Images
  • Lukașenko a acuzat NATO că a adus avioane și tancuri la 15 minute distanță de frontierele Belarusului
  • Alianţa Nord-Atlantică a respins acuzaţiile preşedintelui belarus

Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu Aleksandr Lukașenko, în care a spus că Moscova este gata să asigure sprijin în conformitate cu pactul militar colectiv din care ambele fac parte dacă va fi necesar.

Conform Reuters, Kremlinul a precizat în acelaşi comunicat că asupra Belarusului se aplică presiune externă, dar nu a menţionat cine face acest lucru.

NATO respinge acuzațiile lui Lukașenko

Anterior, Lukașenko acuzase NATO că a adus avioane și tancuri la 15 minute distanță de frontierele Belarusului pentru a-l determina să organizeze noi alegeri.

Alianţa Nord-Atlantică a respins acuzaţiile preşedintelui belarus, precizând însă că urmăreşte îndeaproape situaţia din această ţară.

„Nu există o masare de forţe în regiune. Prezenţa multinaţională a NATO în partea estică a Alianţei nu constituie o ameninţare pentru nicio ţară. Ea este strict defensivă, proporţională şi menită să prevină conflicte şi să menţină pacea”, a declarat purtătoarea de cuvânt Oana Lungescu într-un comunicat.

Manifestaţii pro şi anti-Lukaşenko la Minsk

Susţinătorii lui Lukaşenko s-au adunat în centrul Minskului pentru prima dată de la alegeri pentru a-şi exprima sprijinul faţă de el în condiţii de securitate sporită.

Unii dintre susţinătorii săi agitau steaguri naţionale şi strigau "Pentru Belarus!" sau "Pentru Batka!", o poreclă a lui Lukaşenko, în timp ce la boxe se difuzau cântece patriotice.

Mai multe mii de oameni au participat la manifestaţia pro-Lukaşenko, iar canalele media ale opoziţiei susţin că regimul a adus oamenii cu autobuzele din alte părţi ale ţării.

De partea cealalată, câteva ore mai târziu, zeci de mii de opozanţi ai lui Aleksandr Lukaşenko s-au strâns la Minsk pentru a protesta faţă de realegerea preşedintelui belarus.

“Marşul pentru Libertate” vine în contextul nemulţumirilor din ce în ce mai mari legate de suspiciunile de fraudare a alegerilor şi violenţei poliţiei la protestele de după scrutin.

Preşedintele Belarusului de 26 de ani, Lukaşenko a fost reales recent, conform autorităţilor cu aproximativ 80 la sută din totalul voturilor. Rezultatul alegerilor este contestat de belaruşi, care au ieşit în stradă în fiecare zi pentru a protesta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin anunță că Rusia e pregătită să intervină militar în Belarus, în sprijinul lui Lukașenko