Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin revendică victoria din Kazahstan și promite să oprească orice revoluție din țările ex-sovietice

Președintele rus Vladimir Putin a revendicat luni victoria în apărarea Kazahstan de ceea ce el a descris drept ”o revoltă teroristă susținută de străini” și a promis liderilor altor țări ex-sovietice că o alianță condusă de Moscova le va proteja și pe ele.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 10.01.2022, 15:50

Vladimir Putin, la un un summit virtual al alianței militare CSTO a statelor ex-sovietice,
Vladimir Putin revendică victoria în apărarea Kazahstanului de ”revolta teroristă susținută de străini” și promite ajutor și altor țări ex-sovietice - Profimedia Images

Cel mai mare oraș din Kazahstan, Almatî, a revenit luni la normal, după aproape o săptămână de tulburări, de departe cea mai importantă revoltă din ultimii 30 de ani de independență. Urmele luptelor extrem de violente dispar încetul cu încetul, pe măsură ce muncitorii îndepărtează de pe străzi resturile arse și abandonate. Majoritatea magazinelor s-au redeschis, transportul public și traficul și-au revenit, iar internetul a fost repornit timp de câteva ore în oraș, pentru prima dată de miercurea trecută.

Bilanț dramatic al revoltelor din Kazahstan

Piața de lângă primărie, arsă în timpul revoltei, se află sub controlul strict al forțelor de ordine, iar polițiștii percheziționează mașinile la punctele de control.

Vladimir Putin a trimis parașutiști săptămâna trecută pentru a proteja facilitățile strategice, după ce protestatarii antiguvernamentali au jefuit și au incendiat clădiri publice. Se crede că zeci de persoane au fost ucise în ciocnirile dintre forțele de securitate și manifestanți în orașe din întreaga țară.

Pe acelaşi subiect

Desfășurarea rapidă a Rusiei a demonstrat disponibilitatea Kremlinului de a folosi forța pentru a-și proteja influența în fosta Uniune Sovietică, într-un moment în care Moscova se află, de asemenea, într-un impas cu Occidentul din cauza trupelor adunate în apropierea Ucrainei, scrie Reuters.

Rolul militarilor ruși în Kazahstan

Vladimir Putin a declarat, într-un summit al alianței militare CSTO a statelor ex-sovietice, că trupele trimise au împiedicat grupuri armate să submineze baza puterii în Kazahstan și ”să blocheze teroriștii, criminalii, jefuitorii și alte elemente criminale”.

Președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev a declarat la summit că țara sa a rezistat „unei tentative de lovitură de stat”.

„Sub masca unor proteste spontane, a izbucnit un val de tulburări”, a spus el. „A devenit clar că scopul principal era subminarea ordinii constituționale și preluarea puterii”.

Rusia și Kazahstanul au descris ”tulburările” ca pe o insurecție susținută de străini, deși nu au spus pe cine dau vina pentru organizarea acesteia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin revendică victoria din Kazahstan și promite să oprească orice revoluție din țările ex-sovietice