Antena Meniu Search
x

Video Vot decisiv pentru aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova la UE. Consiliul European se va reuni joi şi vineri la Bruxelles

Astăzi și mâine va avea loc summitul Consiliului European. Este evenimentul cheie în care se va lua o decizie privind acordarea statutului de țări canditate la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.

de Redactia Observator

la 23.06.2022, 08:02

Vot decisiv pentru aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova la UE
Vot decisiv pentru aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova la UE - Shutterstock

Neoficial, Miniștrii de Externe ai celor 27 de state membre UE au ajuns deja la un consens pentru aderarea celor două state. Ultimul cuvânt îl vor avea însă șefii de stat și de guvern, care vor vota în aceste zile soarta celor două țări.

Preşedintele Klaus Iohannis participă la summitul de la Bruxelles

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, la Consiliul European şi la Summitului Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Pentru începerea procedurilor de aderare, e nevoie de unanimitate. Există temeri referitoare la votul Ungariei, care ar putea bloca integrarea rapidă a celor două state în UE. Şi soarta Georgiei va fi un subiect important al summitu-lui. Însă, în cazul ei, luarea unei decizii ar putea fi amânată. Tot la această întâlnire va fi discutată impunerea unor posibile sancţiuni asupra aurului rusesc. 

Pe acelaşi subiect

Peste 120.000 de georgieni au ieșit în stradă pentru a cere aderarea țării la Uniunea Europeană

Zeci de mii de manifestanţi au mărşăluit luni la Tbilisi, capitala Georgiei, cerând aderarea la Uniunea Europeană a acestei foste republici sovietice din Caucaz. Fluturând steaguri europene şi georgiene, în jur de 120.000 de manifestanţi, potrivit unui jurnalist AFP, s-au adunat în faţa Parlamentului georgian, la câteva zile după recomandarea Comisiei Europene de a aştepta înainte de a acorda pentru Tbilisi statutul de candidat la aderare.

Mai multe organizaţii pro-europene şi toate formaţiunile de opoziţie au chemat la un "marş pentru Europa" luni seară la Tbilisi, pentru "a demonstra angajamentul poporului georgian faţă de alegerea sa europeană şi de valorile occidentale".

"Europa este o alegere şi o aspiraţie istorică pentru georgieni, pentru care toate generaţiile au făcut sacrificii", au declarat organizatorii în comunicat.

Maia Sandu spune că aderarea la UE este șansa Moldovei „de a rămâne o ţară democratică”

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, afirmă că aderarea la Uniunea Europeană este „şansa” Republicii Moldova „de a rămâne o ţară democratică”. „Este şansa noastră de a rezista într-un context geo-politic tot mai complicat, este cea mai sigură cale spre stabilitate şi dezvoltare”, afirmă Sandu, care face apel la politicienii români să susţină interesele ţării vecine pe parcursul integrării în Uniunea Europeană.

„Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de sprijinul dvs. avem nevoie de susţinerea dvs pentru a păstra pacea în Republica Moldova şi a oferi siguranţă cetăţenilor noştri pentru a face faţă provocărilor fără precedent declanşate de războiul din Ucraina, pentru a continua eforturile noastre de transformare a ţării, pentru a rămâne parte a lumii libere, pentru a realiza proiectul generaţiei noastre, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Aderarea la UE nu este doar un vis frumos pentru noi, este şansa noastră de a rămâne o ţară democratică. Este şansa noastră de a rezista într-un context geo-politic tot mai complicat, este cea mai sigură cale spre stabilitate şi dezvoltare”, a afirmat Maia Sandu sâmbătă, la Chişinău, în şedinţa comună a Parlamentelor României şi republici Moldova

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Vot decisiv pentru aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova la UE. Consiliul European se va reuni joi şi vineri la Bruxelles