Ciudat, dar real! Vremea din Italia și Spania ne face să scoatem mai mulți bani din buzunar
Criza europeană a uleiului de măsline şi a legumelor începe să se simtă şi în România. Mai multe mărci de ulei care provin din Spania şi Italia, dar şi anumite legume încep să se vândă la preţuri pe care puţini români şi le pot permite.
Criza europeană a uleiului de măsline şi a legumelor începe să se simtă şi în România. Mai multe mărci de ulei care provin din Spania şi Italia, dar şi anumite legume încep să se vândă la preţuri pe care puţini români şi le pot permite.
Grav este că în lipsa acestor alimente din Europa, România ar putea importa din Asia, de unde legumele ar putea veni încărcate cu pesticide.
Criza începe să fie resimţită şi în buzunarul românilor. De câteva săptămâni, oamenii au observat scumpiri în supermarket-uri la legume, dar şi la ulei de măsline. Adică cele mai afectate de vremea capricioasă din Spania şi Italia.
Supermarket-urile din Capitală au început deja să crească preţurile la alimentele afectate. Creşterea nu este deocamdată foarte mare, dar este progresivă.
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
- Proiectul lui Zelenski, distrus din faşă. Polonia anunţă că UE nu va înfiinţa o armată a Europei
- Rheinmetall şi Romarm ar putea construi o fabrică de pulberi în România. Angel Tîlvăr, discuţie cu CEO-ul...
- Joe Biden, număr record de zile de concediu. Un american de rând ar trebui să lucreze 52 de ani ca să-l egaleze...
În timp, se va simţi în buzunarul românilor, spun specialiştii, mai că ales rareori se întâmplă să scadă, odată ce criza a dispărut.
Dacă la ulei se mai pot face rezerve, legumele nu rezistă. Prin urmare, piaţa se va umple cu produse din Asia, spun specialiştii. Acestea nu vin însă fără riscuri.
Preţul uleiului de măsline a crescut în Italia cu aproape 30% în ultimele cinci luni, iar în Spania cu 10 procente. Creşterea se simte mai ales în cazul restaurantelor unde se cumpără cantităţi mari.
Jamie Oliver, renumitul bucătar din Marea Britanie este cunoscut pentru pasiunea cu care găteşte cu ulei de măsline. Ei bine, criza i-a închis şase restaurante în ultimele cinci luni.
În Marea Britanie se simte mai acut criza legumelor şi din cauza deprecierii lirei sterline, în urma Brexitului. Astfel, anumite lanţuri de supermarke-uri au început să vândă cu porţia. Clienţii pot cumpăra doar două salate şi trei broccoli.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰